На Днях українського кіно в Гельсінкі покажуть фентезі та документалку

На Днях українського кіно в Гельсінкі покажуть фентезі та документалку

Анонс
Укрінформ
10-11 листопада в одному з кращих залів фінської столиці пройдуть Дні українського кіно, на яких покажуть "Школу №3" та "Сторожову заставу". 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на координатора проекту Наталю Терамае (Дмитренко).

"Вдруге проводимо у Гельсінкі Дні українського кіно - 10-11 листопада. Покажемо дві прем'єри, два чудових фільма", - сказала вона.

В перший день пройде "Сторожова застава" (17:30), яку презентуватиме Олег Волощенко, що зіграв у картині богатиря Іллю. Це перший український блокбастер, фентезі для сімейної аудиторії, який базується на історії Київської Русі. На презентації картини також буде представлена однойменна книжка Володимира Рутківського, за мотивами якої знято кіно.

Наступного дня, 11 листопада, о 17:30 можна буде переглянути документальний фільм "Школа №3". Це історія дорослішання 13 учнів школи №3 містечка Миколаївка Донецької області. Влітку 2014 року Миколаївка стала свідком та учасником бойових дій. Декілька снарядів потрапили в школу №3, перетворивши її в одну з руїн міста. На кінофестивалі в Берліні стрічка перемогла у конкурсній програмі Generation14+.

Як пояснює Наталя, "кожен фільм, що ми представляємо, має певну місію". "Сторожова застава", за її словами, орієнтована на українських дітей і підлітків діаспори, які народилися вже там. Вони, як правило, добре інтегровані у фінське суспільство, але їм бракує зв'язків із українською історією та сучасною культурою.

"Цим фільмом ми хочемо показати, що українське кіно - це цікаво і круто, а історія й далі лишається актуальною. Тому і презентуємо ще й книжку Рутківського, де розвіюються певні російські історичні міфи, наприклад, про походження богатиря Іллі", - каже організатор.

Також вона додає, що аудиторія "Школи №3" - це здебільшого фіни. Адже тема війни Росії проти України й далі лишається топовою, близькою і для фінського суспільства. При цьому, звісно, організатори очікують на показ й українців, а також росіян, які засуджують російську агресію в Україні.

"Як нам здається, культурно-освітні проекти для української молоді за кордоном мають стати пріоритетом для держави, якщо ми дійсно бажаємо бачити їх колись знову вдома", - резюмує координатор проекту.

Показ відбудеться у залі Kino K-13 за адресою: Helsinki, Kanavakatu 12. Це сучасний кінозал на 150 місць від Фінської кінофундації. Там часто проходять дні національного кіно, наприклад, нещодавно проходили дні польського та сербського кіно.

Організатори та партнери заходу: Посольство України у Фінляндії, Товариство українців у Фінляндії, Відкрита група Суомі-Україна-Сильта, Державне агентство України з питань кіно. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-