У США навчатимуть гри на українській експериментальній бандурі

У США навчатимуть гри на українській експериментальній бандурі

Відео
Укрінформ
У вересні в штаті Вашингтон відкриється представництво авторської школи сучасної бандури Валентина Лисенка.

Про це повідомив сам музикант і винахідник електробандури в програмі "Радіо Свобода" "Радиво".

Під час навчання велика увага приділятиметься виконанню класичних творів і сучасної музики на бандурі, яку в самій Україні звикли чути здебільшого на фольклорних концертах. 

За його словами, у ній зможуть навчатися як охочі з української діаспори, так і американці. 

"У мене вже є кілька учнів в Америці. Взагалі люди в чергу стають, щоб я їх вчив грати на бандурі по-сучасному. В принципі тут є люди, які грають на традиційних бандурах. Спочатку я навчатиму українців, які живуть у США тривалий час. Далі, як тільки-но я підтягну мову, я хочу набрати англомовних іноземців. У США дуже популярні наші українські фестивалі та етнічна музика, саме серед американців", – розповідає про свої плани бандурист.

Як зазначив В.Лисенко, для втілення замисленого він сконструював і створив електрону бандуру.

"Моя бандура вмикається не просто у розетку, вона має спеціальні датчики, сенсори, які знімають коливання звуку зі струни там, де верхня дека. Звук передається на японський процесор, що в свою чергу підсилює звук і додає найрізноманітніших звукових обертонів та ефектів. І вже далі звук надходить на звукорежисерський пульт. Із таким інструментом можна поєднати голос співака, різні музичні інструменти, ударні при виконанні рок-, поп, техно-, диско-композицій", – хвалиться своїм дітищем бандурист.

Також учасник телепроекту "Україна має талант" підкреслив, що його електронна бандура має естетичний вигляд - петриківський розпис та оздоблення стразами. 

Фото: Радіо Свобода

Відео: YouTube

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-