Дві вистави про війну в Україні отримали нагороди у США

Дві вистави про війну в Україні отримали нагороди у США

Ексклюзив
Укрінформ
Наприкінці травня одразу дві вистави про Україну отримали премії у США.

Про це Укрінформу розповіла драматургиня, авторка обох вистав Саша Денисова.

Так 20 травня престижну премію The 2024 Elliot Norton Awards, яку видає The Boston Theatre Critic Association, отримала за виставу "Гаага", поставлену в Arlekin Players Theatre в Бостоні, її режисерка Саша Денисова. Ця вистава - уявний суд над Путіним, розказаний дівчинкою-сиротою з Маріуполя, в уяві якої з'являються кримінальні поплічники російського диктатора – від Кадирова до Ковальчука. У виставі брала участь рекордна кількість - 18 акторів із Нью-Йорка, Лос-Анджелеса, Бостона, віртуальну виставу подивилися глядачі всієї країни завдяки режисеру українського походження Ігорю Голяку.

У Вашингтоні 20 травня премію The Helen Hayes Awards за найкращу виставу року отримала вистава за п'єсою Саші Денісової "Моя мама і повномасштабне вторгнення". Виставу передає історію 82-річної мами драматурга. Її поставили два найбільші театри США - Woolly Mammoth Theater і The Wilma Theater.

В обох преміях перемогли також і художники-сценографи. Обидві вистави отримали гучний резонанс і рецензії у Washington Post, The New Yorker, Guardian.

"Україна перемогла на театральному фронті: розповідаючи театральними засобами страшну правду про злочини РФ на українській землі та неймовірний опір українців", - зазначила драматургиня Саша Денисова коментуючи вручення нагород двом виставам, поставленим за її творами.

«Звісно, це неймовірний метч – отримати в один день звання найкращого режисера і автора найкращої вистави в США. Я неймовірно щаслива. Це важливо, щоб американці знали про війну в Україні через призму звичайного людського життя, зруйнованого війною», - сказала у коментарі Укрінформу режисерка Саша Денисова.

Вона зазначила, що виставу «Гаага» вже було поставлено в Польщі, США, Софії, Тулузі, наразі готуються постановки в Румунії та Амстердамі.

«Ця вистава йшла, як і все в Америці, три тижні, а потім ще три тижні у стрімі у віртуальній версії, зробленій Голяком, і її могла подивитися величезна кількість глядачів». За словами режисерки, дуже важливо, що тема України лунає на американських сценах, а не тільки в новинах, що реальні українці стають близькими по-людськи. Також вона додала, що «слова, звернені до американської еліти, які говорив «Патрушев», були досить жорсткі - це ви зволікали з допомогою, це ви з нами торгували, ви дозволили Україні спливати кров'ю», - наголосила режисерка.

Читайте також: У Тернополі оголосили набір до експериментальної театральної студії для переселенців

Як повідомляв Укрінформ, Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра готує прем’єру вистави «Легенди Києва» до дня міста, який відзначатиметься 25 травня.

Фото Ірини Данілової

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-