Театр на Лівому березі готує виставу про легенди Києва до дня міста

Театр на Лівому березі готує виставу про легенди Києва до дня міста

Фото
Укрінформ
Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра готує прем’єру вистави «Легенди Києва» до дня міста, який відзначатиметься 25 травня.

Про це повідомили Укрінформу у театрі.

«Ми хочемо показати виставу, яка б надихала та насичувала людей відчуттям власного міста, повертала в його історію, допомагала відчути, наскільки воно глибоке та масштабне. Адже місто - це не тільки інфраструктура чи домівка, це набагато більше», - вважає режисер «Легенд Києва» Наталія Сиваненко.

Автори зазначають, що вистава - це не історична реконструкція, а подорож крізь часи, яка не обмежує політ фантазії, хоча у ній багато документальних фактів з реальної історії. Глядачі "побувають" і в Київській Русі, і у більш сучасному Києві – зустрінуться з Києм і Щеком, Ярославом Мудрим, архітектором Городецьким та багатьма іншими відомими особистостями.

Театр на Лівому березі готує виставу про легенди Києва до дня міста / Фото: Одарка Кириленко

«Але це не окремі легенди чи частинки дійства, це – суцільна історія про те, що сформувало Київ, його атмосферу та звучання, якими вони є тепер. Це - вистава натхнення і занурення, щоб глядачі дізналися більше цікавого з історії та легенд Києва, ми хочемо поговорити з ними про усвідомлення того, носіями якої величної культури ми є», - зауважила режисер.

У сценографії - міксування естетик, спроба передати дух бунтарства і вишукану класику. Також використовуватиметься відеопроєкція. Автор вистави Катерина Пенькова.

Читайте також: У театрі «Золоті Ворота» готують виставу про боротьбу з внутрішнім ворогом

Як розповіли у театрі, ідея вистави буквально наснилася директору - художньому керівнику Олесі Жураківській.

«Мені наснилася дуже красива картинка. І я зрозуміла, що таку виставу потрібно ставити. Я дуже люблю рідне місто і сприймаю його як велику живу, теплу істоту, завжди сильно сумую за ним, якщо кудись від’їжджаю. Київ - легендарний, він має багато містичних історій, легенд, бувальщин, суто фактами його не викласти. Хоча ми багато працювали з історичним фактажем, шукати матеріали в бібліотеках. Важливо, щоб люди в залі пасивно вивчали історію рідного міста», - сказала Жураківська.

За її словами, вистава унікальна тим, що пʼєси не існує, автори створювали її з власних емоцій, почуттів до Києва та бажання висловити йому вдячність.

«Для нас важливо, щоб прем’єра відбулася на День Києва, і важливо, що це – родинна вистава. Щоб люди знали історію рідного міста, закохувалися в нього, несли додому чистий подих цієї любові. Зараз дуже складний час, і дуже важливо створювати такі речі», - впевнена Жураківська.

Як повідомлялося, День Києва відзначається в останню неділю травня.

Фото: Одарка Кириленко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-