У Хмельницькому відкрили виставку іронічних колажів художниці-біженки

У Хмельницькому відкрили виставку іронічних колажів художниці-біженки

Фото
Укрінформ
У Хмельницькому обласному художньому музеї відкрили виставку іронічних колажів “Енциклопедія мистецтв” Віти Бартош, які вона створила за два роки перебування в Німеччині, куди вимушено виїхала із трьома дітьми через війну.

Про це передає кореспондентка Укрінформу.

Виставка іронічних колажів художниці-біженки у Хмельницькому / Фото: Лілія Коцюк, Ольга Нікітіна

42-річна художниця-графік, волонтерка проєкту Ukraїner Віта Бартош до Хмельницького привезла близько сімдесяти робіт, створених в арттехніці колаж. Роботи, за її словами, пронизані гумором в поєднанні зі силою волі, які допомогли вижити на чужині у статусі біженця.

Все почалось із того, розповіла мисткиня, що їй ніяк не давалась іноземна мова. Аби полегшити вивчення, вона придбала в книгарні стару енциклопедію мистецтва. Ілюстрації виявились набагато цікавішими за текст. Їх і використала у колажах.

“Репродукції картин на сторінках енциклопедії “говорили” зі мною як старі знайомі, моїм улюбленим подільським діалектом, голосами рідних і друзів, які були так недосяжно далеко. І я взялась за ножиці. Мені дуже хотілось надати реальності, наблизити до нашого сьогодення сюжети картин, які завжди здавались такими відірваними від нашого життя. В моїх колажах звичайні люди - з тривогами, радостями, надіями”, - сказала Бартош.

Читайте також: У Львові відкрили благодійну мистецьку виставку робіт дітей та молоді з аутизмом

Художниця пояснила, що зобразила побутове щодення українців, їхні стереотипні вислови, актуальні меми зі соціальних мереж.

“Експозиція викликає багато почуттів і рефлексій. Це своєрідний терапевтичний тест. Віта передала те, як українці переживають емоційні гойдалки з користю для мистецтва. І при цьому залишаються особистістю”, - прокоментувала директорка музею Ольга Долінська.

Як повідомлялось, у Дрездені відкрили виставку про Хмельницький "до і після" повномасштабного вторгнення РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-