Херсонський художній музей ідентифікував уже 96 робіт, викрадених росіянами

Херсонський художній музей ідентифікував уже 96 робіт, викрадених росіянами

Укрінформ
Херсонський художній музей ідентифікував уже 96 творів мистецтва, викрадених росіянами.

Як передає Укрінформ, про це музей повідомив у Фейсбуці.

«Ідентифікація вкрадених творів мистецтва триває. Знову повертаємось до цього кадру, знятого для пропагандистського сюжету у вересні 2023 року в Центральному музеї Тавриди. Нагадуємо, що у цій кримській установі окупанти зберігають викрадені з Херсона твори мистецтва. На відео вдалось розпізнати ще дві незаконно вивезені роботи, тож кількість ідентифікованих творів сягнула 96», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, працівники херсонського музею ідентифікували роботу Ярослава Прохазки (1886-1949) «Вид з косогору на Прагу».

Як зазначається, це чеський живописець, член Празької спілки художників, відомий як майстер пейзажів, особливо міських. Він умів передавати особливий настрій міських куточків і провулків. На творчість живописця вплинув рух імпресіонізму, однак у його роботах присутні й елементи романтизму. Прохазка виставляв свої твори на численних персональних і групових виставках у Чехії та Європі, зокрема в Парижі, Осло та Копенгагені. За серію картин європейських міст у 1931 році він був відзначений щорічною премією Празької Академії мистецтв.

Читайте також: В Ірландії представили проєкт про викрадені росіянами твори з Херсонського художнього музею

Ще одна робота - Івана Старенкова (1955-2010) «Зелений день». Цей херсонський художник-нонконформіст був відомий своїм нестандартним підходом до живопису, його прагнення нових тем і уникнення реалістичного трактування додало в мистецтво регіону ноту свіжості. «Зелений день» – не єдина вкрадена росіянами картина Старенкова, але друга, яка точно перебуває в Криму, в Центральному музеї Тавриди. На цьому ж кадрі можна побачити його полотно «Терція», ідентифіковане раніше.

Читайте також: Постер із зображенням викраденої з Херсона картини показали на виставці у Тегерані

Як повідомляв Укрінформ, працівники Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка взялися ідентифікувати викрадені твори мистецтва, які «випливли» у Криму.

Ірландський музей сучасного мистецтва в Дубліні представив на своїй платформі проєкт про роботи, викрадені російськими загарбниками з Херсонського художнього музею ім. Олексія Шовкуненка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-