Режисерка фільму «Трохи чужа»: Ми зробили стрічку, яка відгукується у людей по всьому світу

Режисерка фільму «Трохи чужа»: Ми зробили стрічку, яка відгукується у людей по всьому світу

Ексклюзив
Укрінформ
Українська режисерка Світлана Ліщинська вважає, що в її стрічці «Трохи чужа» закордонний глядач бачить насамперед трагічну історію Маріуполя та сімейні стосунки, а для українців першочерговими є роздуми про ідентичність.

Про це Ліщинська розповіла кореспондентові Укрінформу.

«Я задумувала цю стрічку після 2014 року. А після початку повномасштабного вторгнення вона стала ще актуальнішою. При цьому в ній насамперед звертають увагу на трагічну долю рідного для нашої родини Маріуполя… За кордоном, особливо в Берліні, велику увагу також привернула універсальна сімейна історія взаємин різних поколінь. Але я в першу чергу робила цей фільм для України та українців – з роздумами про ідентичність», - сказала режисерка.

Вона нагадала, що російська гібридна агресія 2014 року, особливо окупація Криму, показали як підступно РФ використовує у своїх цілях мовне питання: «Я сама зі зросійщеного регіону, тому добре бачу і зсередини розумію, як це питання тригерить наше суспільство. Я відчула, як важливо для мене зробити фільм про тих, хто принципово говорить російською мовою, і чиї рідні місця можуть бути окуповані наступними після Криму. Важливо зрозуміти, що за демони в голові цих людей. І чи можна їх якось деактивувати».

За словами Ліщинської, обов’язково треба дискутувати на цю складну тему, бажано в доброзичливому ключі. Це потрібно, аби зберегти Україну, зберегти українську націю, об’єднану спільними цінностями.

Читайте також: На церемонії відкриття Berlinale говорили про війну в Україні

Також для авторки фільму було важливо показати образ українців, що суперечить негативним штампам, котрі певним чином існують у закордонному кіно. Хотілося зобразити українців, як рефлексуючих, красивих, тонких людей.

«На Берлінале до мене підходили люди з різних куточків світу та казали: «Це картина про мене! Як вам вдалося показати все те, що і в моїй родині відбувається?» Для мене це дуже цінне – що ми зробили український фільм, котрий відгукується у людей в усьому світі», - резюмувала режисерка.

Як повідомляв Укрінформ, фільм Світлани Ліщинської «Трохи чужа» був показаний на 74-му Берлінському міжнародному кінофестивалі в програмі Panorama Dokumente. На 4-му міжнародному фестивалі документального кіно в Ризі «Артдокфест» показ стрічки пройшов в рамках основної конкурсної програми Artdocfest Open.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-