У Києві в партнерстві з Паризькою філармонією відбудеться симфонічний концерт «Україна незламна»

У Києві в партнерстві з Паризькою філармонією відбудеться симфонічний концерт «Україна незламна»

Укрінформ
У суботу, 24 лютого, в другу річницю повномасштабного вторгнення РФ в Україну, в колонній залі імені Миколи Лисенка Національної філармонії України відбудеться концерт академічного симфонічного оркестру «Україна незламна».

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

У МКІП зауважили, що подія відбудеться у партнерстві з Паризькою філармонією в межах місії підтримки українських музикантів та за підтримки посольства Французької Республіки та Французького інституту в Україні.

Концерт академічного симфонічного оркестру відкриє бетховенська увертюра Леонора №3 (1806), яка вважається однією з найбільш монументальних увертюр в історії музики та завершується ствердженням свободи.

Українська музика буде репрезентована творами двох сучасних композиторів - Євгена Станковича і Вікторії Полевої.

«Допоки живе людина, для неї музика вічна. Коли людини немає – я не знаю, хто визначатиме вічність чи не вічність музики», – зазначив Станкович, який залишився в Києві та продовжує творити під російськими бомбардуваннями.

Не залишала Київ у перші дні війни і композиторка Полева. Її «Bucha. Lacrimosa» – оплакування, увічнення у мистецтві пам’яті про сотні мирних жителів, закатованих росіянами у березні 2022 в передмісті Києва – містечку Буча.

«Цей твір було написано після того, як я побачила фотографії тих страшних звірств. Тоді я майже згоріла од відчаю, від неможливості жити далі. Це – споглядання того, як душі закатованих, зґвалтованих, розстріляних українців підіймаються до неба, як струмки. Це – свідоцтво втрати раю людяності. «Попіл Бучі» стукає в моє серце», - зауважила Полева.

У фіналі концерту звучатиме музика сучасної французької композиторки Камій Пепан – «На вістрі бурі». Твір дуже точно резонує зі станом, в якому зараз перебувають українці – а зрештою, і весь світ – балансуючи на межі, в очікуванні переламного моменту.

Концертом «Україна незламна» Національна філармонія прагне донести до слухача ідею незламності українців, їх право на власну ідентичність на своїй землі, згадуючи полеглих героїв-музикантів.

«Ми щиро вдячні Паризькій філармонії, передовсім її генеральному директору Олів’є Мантеі та керівниці української місії Анні Ставиченко за ідею та можливість показати цю подію французькому слухачеві. Разом – до Перемоги», – наголосив генеральний директор Національної філармонії Михайло Швед.

Читайте також: В Японії відбувся імерсивний концерт до других роковин вторгнення РФ в Україну

Як повідомляв Укрінформ, у Музеї декоративно-прикладного мистецтва у старовинній церкві Сен-Мартен-де-Шан у Парижі 24 лютого відбудеться концерт солідарності на підтримку українських артистів, у якому візьмуть участь два хори: жіночий хор «Music Chain for Ukraine» та чоловічий хор La Villette.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-