Досвід Швеції допоможе Україні створити сучасні сховища для цінних музейних експонатів - Карандєєв

Досвід Швеції допоможе Україні створити сучасні сховища для цінних музейних експонатів - Карандєєв

Укрінформ
Т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв відвідав низку музеїв у Швеції та нове сховище для артефактів у Музеї шведської армії, зазначивши, що досвід Швеції допоможе Україні створити сучасні сховища для цінних музейних експонатів.

Про це повідомляється на сайті МКІП, передає Укрінформ.

«Ми детально ознайомились з цінним для нас шведським досвідом застосування надсучасного спеціалізованого обладнання для зберігання експонатів. Маємо застосувати такі технології і в Україні. Водночас в умовах війни Росії проти України є беззаперечною необхідність створення музейного депозитарію для українських артефактів», – розповів Карандєєв.

Для української команди шведська сторона, зокрема, організувала відвідини нового сховища для артефактів у Музеї шведської армії. Це масштабний простір, спеціально облаштований для зберігання цінних експонатів. Українських фахівців вразили технології вивчення та зберігання культурних цінностей, які застосовують шведські музейники і реставратори.

У МКІП розповіли, що українська і шведська сторони домовилися здійснити комплексне дослідження фондів шведських музеїв та архівів з метою пошуку та оцифрування артефактів, повʼязаних з Україною. Окрім вже облікованих документів, там ще залишаються недослідженими величезні архіви.

У міністерстві нагадали, що в Україні зберігаються музейні цінності, які походять з Північної Європи. Це предмети археології епохи вікінгів, декоративно-ужиткове мистецтво. Своєю чергою, в музеях Королівства Швеція експонуються предмети, що були створені на території України в різні історичні періоди. Найдавніший документ датується 1135 роком.

Читайте також: Карандєєв обговорив зі шведською колегою інтеграцію української культури в Європу

Зазначається, що шведи також допомагатимуть українцям не тільки експертизою, а й практично. Зокрема, йдеться про створення перших в Україні «музейних депозитаріїв». Це мають бути надсучасні фондосховища, аби зберегти, захистити та продовжити наукові дослідження й реставрацію унікальних музейних експонатів.

Як повідомляв Укрінформ, 15 лютого в Музеї шведської армії у Стокгольмі відкрилась міжнародна музейна виставка «Перехрестя: 1000 років спільної історії Швеції та України». Вона демонструє глибокі українсько-шведські зв’язки впродовж тисячоліття. Також подія яскраво презентує багатогранну історію та культуру України як частину європейського цивілізаційного поля.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-