У Львові відкрили музей автентичного одягу та прикрас з усієї України

У Львові відкрили музей автентичного одягу та прикрас з усієї України

Фото
Укрінформ
У Львові відкрили музей українських строїв та прикрас з унікальної колекції етнографині Роксоляни Шимчук, де можна побачити весільну корону Марічки з фільму «Довбуш» та кептар, у якому виступав Олег Псюк з гурту Kalush Orchestra на Євробаченні-2022.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Львові відкрили музей автентичного одягу та прикрас з усієї України / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

«Колекціоную шедеври народної творчості вже майже 30 років. Першу вишиванку придбала у 1989 році на Буковині під час фестивалю «Червона Рута», зараз вона виглядає порівняно скромною з тією колекцією, що тут представлено. Насправді, вибір того, що виставляти в постійну експозицію, був дуже важкий», - зазначила галеристка, колекціонерка та дизайнерка Роксоляна Шимчук.

У збірці експозиції - народний жіночий та чоловічий одяг кінця ХIХ - початку ХХ ст. з різних куточків України. Також - традиційні прикраси ручної роботи та автентичне взуття, аксесуари. Для кожного регіону відведений окремий стенд. Повну кількість, а тим більше вартість колекції, сама колекціонерка не називає, втім у її надбанні налічується кілька тисяч вибраних зразків українського народного мистецтва.

Читайте також: Житомирська майстриня вишила портрети загиблих воїнів Дмитра Коцюбайла й Андрія Огородника

«З початком повномасштабного вторгнення мене закликали вивести всю колекцію за кордон. Ми цього не робили. Я її зібрала і заховала у надійному місці. Зараз нам вдалося облаштувати це підвальне приміщення під музей, щоб не ховати цю всю красу від людей. Бо вона має жити, надихати інших, а можливо, когось і заспокоювати, бо деколи люди просто приходять і релаксують у цей важкий час, торкаючись до спадщини предків», - додала колекціонерка.

Музей розташований у підвальному приміщенні за адресою: вулиця Коперника, 17. На першому поверсі – Етногалерея, де представлені сучасні дизайнерські речі, предмети побуту та прикраси авторства самої мисткині.

Серед унікальних речей, представлених для огляду, вишитий бісером автентичний святковий кептар початку ХХ століття з Буковини, у якому виступав Олег Псюк з гурту Kalush Orchestra на Євробаченні-2022, та весільний убір Марічки із фільму «Довбуш».

«Мені випало щастя викупити таку річ до своєї колекції. І вважаю, що як і фільм «Довбуш», так і речі та костюми з нього увійшли в історію українського кінематографа. Хоча, якщо брати етнографічну складову, то це є мішаний вінок з Покуття та Гуцульщини, бо насправді такі корони робили ключівські майстри, але там не було чільця, який є гуцульським елементом. Але я вважаю, що в кіно це цілком допустимо і воно виглядає дуже гарно», - сказала Шимчук.

Читайте також: В Україні оголосили літературно-мистецький конкурс для молоді «Роду криниця віща»

Завдяки фінансовій підтримці за Програмою конкурентоспроможної економіки України від американського фонду USAID у музеї з’являться аудіогіди чотирма мовами. Етнограф Роксоляна Шимчук розповість про експозицію та начитає українською мовою. Також на першому етапі оцифрування колекції, в майбутньому планують створити інтерактивний сайт.

Для соціальних груп населення, а також військових, вхід до музею - безкоштовний, авторські екскурсії – за домовленістю.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові відкрили Центр інтелектуального мистецтва «Меркурій» (ЦІММ), де зібрали понад 400 робіт живопису, скульптури та інсталяцій відомих митців ХХ століття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-