Науковці заповідника «Хортиця» показали унікальні знахідки доби бронзи та козацтва

Науковці заповідника «Хортиця» показали унікальні знахідки доби бронзи та козацтва

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі в «Музейних студіях «Місто за порогами» презентували нові надходження до фондів Національного заповідника «Хортиця» після підриву Каховської ГЕС.

Частина експонатів датована періодом козацтва (XVII ст.), інша - ІІІ-І тисячоліття до нашої ери. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Національний заповідник «Хортиця» продовжує свою культурно-просвітницьку роботу. Не тільки в режимі онлайн, а й у режимі офлайн намагаємося показати відвідувачам знахідки та предмети, які знайшли на території, що оголилася після падіння рівня води в Каховському водосховищі», - повідомила тимчасово виконуюча обов'язки гендиректора Національного заповідника «Хортиця» Світлана Охріменко.

Вона додала, що після підриву російськими військами греблі Каховської ГЕС Кабмін дав доручення профільним міністерствам оцінити шкоду та масштаб трагедії. Було прийняте рішення разом з представниками Сил оборони сформувати групу, що складалась із військовослужбовців, які до війни працювали в музеях та закладах охорони культурної спадщини. Серед них були і представники Національного заповідника «Хортиця». Завдяки цьому вдалося обстежити ділянки, які становлять велику історичну та археологічну цінність, але через безпекову ситуацію їх не могли обстежити цивільні. Всі знахідки були опрацьовані та поставлені на облік. Частина з них і була представлена в Музейних студіях.

В одній із вітрин були представлені античні предмети - період історії, пов'язаний із торгівлею скіфів і греків (вік предметів сягає 2500-3000 років).

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС завдав екосистемі острова Хортиця збитків на понад ₴1,5 мільярда

«Більшість експонатів зроблені з кераміки, бо вона найкраще зберігається. Це фрагменти грецьких амфор, окрема увага - частині чорнолакової амфори. Це дорогий виріб. Ще тут представлені варварки - це такі елементи, які кріпилися на батіг, кнут і таким чином підсилювали дію нагайки, аби бити коня, наприклад, а могли використовуватись як зброя. Не так часто зустрічаються вони», - сказав завідувач відділу науково-просвітницької роботи Національного заповідника «Хортиця» Сергій Дударенко.

У другій вітрині зібрані предмети доби класичного козацтва - ХVII ст. Серед них - зразки господарсько-побутового приладдя та елементи зброї.

Крім того, сьогодні науковці показали предмети доби бронзи (виготовлені з ІІІ до І тисячоліття до нашої ери). Мова йде про етнокераміку та господарські предмети, пов'язані з обробкою пшениці - розтинальник і терочник.

«Розтиральник взагалі адаптований під руку, в ньому зроблені два вирізи, аби зручніше лежав у руці, і він двосторонній. Це такий «продвинутий» девайс, який був у ті часи дуже сучасним», - розповідає в.о. завідувача відділу реставрації Поліна Петрашина.

Вона також показала знайдену посудину, яка має так звану баночну форму. Головна цінність цієї знахідки полягає у тому, що на ній є сліди кіптяви, що свідчить про те, що в посуді щось готували на вогнищі.

У Запоріжжі презентували нові надходження до фондів Національного заповідника «Хортиця» після підриву Каховської ГЕС / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

Загалом до фондів Національного заповідника «Хортиця» після падіння рівня Каховського водосховища надійшло більше 3000 експонатів. Не всі знахідки можна наразі показати, адже триває реставрація. Проте науковці акцентують на тому, що кожен, навіть невеликий фрагмент, може надати важливу інформацію, і кожен експонат є важливим.

Як повідомляв Укрінформ, уночі 6 червня російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС.

За фактом підриву українські правоохоронці розпочали розслідування за статтею «екоцид». Екологи прогнозують, що осушення Каховського водосховища після підриву може посилити тенденції опустелювання (аридизації) півдня України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-