Підрив Каховської ГЕС завдав екосистемі острова Хортиця збитків на понад ₴1,5 мільярда

Підрив Каховської ГЕС завдав екосистемі острова Хортиця збитків на понад ₴1,5 мільярда

Фото
Укрінформ
Через підрив росіянами Каховської ГЕС екосистемі Національного заповідника "Хортиця" було завдано збитків щонайменше на 1,5 млрд грн. Проте наразі пораховано не повний обсяг збитків.

Про це журналістам на брифінгу, який відбувся в "Музейних студіях "Місто за порогами" сказала т.в.о. гендиректора Національного заповідника “Хортиця” Світлана Охріменко, передає кореспондент Укрінформу.

"Через падіння рівня води ми втратили цінні природні об'єкти. По-перше, в заплавній частині острова Хортиця ми втратили значну частину водно-болотних угідь, відповідно загинуло тисячі водних рослин, які мешкали на цій території, птахи та тварини втратили території, які були призначені для їх харчування. Втрати від такого падіння рівня води з екологічної точки зору частково прораховані заповідником і передані до відповідних органів. Наразі визначена сума – понад 1,5 млрд грн стосовно втрат, які були завдані екосистемі острова. Але це не повний обсяг втрат", – сказала очільниця заповідника.

Читайте також: Збитки довкіллю України через агресію РФ становлять понад ₴2 трильйони - Шмигаль

За її словами, після падіння рівня води у Каховському водосховищі значно збільшилася площа острова, оголилися нові території і, відповідно, значно розширилися території, на яких проводяться дослідження.

Вона пояснила, що територія острова збільшилася на близько 180 га, але разом з тим, було втрачено велику кількість водних природних комплексів.

"Завдячуючи падінню рівня води оголилися нові артефакти. Наші співробітники майже щоденно проводять обстеження території і виявляють нові цікаві знахідки. До фондів Національного заповідника "Хортиці" після падіння рівня Каховського водосховища надійшло більше ніж 2000 експонатів. Частина з них знаходяться в опрацюванні", – додала Світлана Охріменко.

Співробітники Хортиці показали речі, які знайшли на дні Дніпра / Фото: Ольга Звонарьова

Здебільшого було знайдено предмети з кераміки, кремнію, металу. Частина з них представлена виставці, яка відкрилась сьогодні у Музейних студіях та має назву "Нові надходження до фондів Національного заповідника "Хортиця".

Читайте також: Канада допоможе у відновленні Каховської ГЕС - Зеленський

Виставка створена за хронологічно-тематичним методом. В одній з вітрин представлені предмети доби неоліту (VII тис. д. н. е.) – античності (I ст. д. н. е.): кераміка та вироби з каменю й рогу. Другий розділ присвячений військовій історії доби козацтва (XVIII ст.) і містить зброю (фрагменти фузей, рушничні кремені), боєприпаси (граната, ядро, кулі), елементи судноплавства (накладка на перо руля дюбель-шлюпки, якоря) та шанцевий інструмент (кірки, сокира).

У третій вітрині висвітлено тему побутового, господарського та приватного життя мешканців Хортиці в період XVIII – XX ст. Це посуд (казани, скляні та гончарні вироби), засоби кріплення (цвяхи), упряж, рибальське знаряддя (пішня, грузила, дзвоники) та предмети особистого вжитку (хрест натільний, півники-свистунці, люльки, пряжки, ґудзики).

Топовим експонатом виставки є срібна монета римського часу – Денарій Фаустіна І (карбувалась після 141 р. н. е.). Для зручності огляду її демонстрація відбувається із застосуванням електронного мікроскопа.

Науковці говорять, що ця колекція предметів у майбутньому буде використана для реекспозиції Музею історії запорозького козацтва.

Як повідомляв Укрінформ, за даними експертів, підрив росіянами Каховської ГЕС призвів до екологічної катастрофи на Хортиці, внаслідок чого зникають понад 10 озер плавневої частини острова та гинуть унікальні види.

Фото: Planet Lab

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-