Україна торік подала три елементи культурної спадщини на включення до списків ЮНЕСКО

Україна торік подала три елементи культурної спадщини на включення до списків ЮНЕСКО

Укрінформ
Україна у 2023 році подала три елементи нематеріальної культурної спадщини на включення до списків ЮНЕСКО, а Національний перелік поповнився 31-м новим елементом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

1 лютого відбулася зустріч т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва з членами Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при МКІП та представниками Департаменту культурної спадщини Анастасією Козяр та Ліною Дорошенко.

Під час зустрічі обговорили результати роботи за 2022-2023 роки, майбутні плани та напрямки діяльності щодо збереження, популяризації, ідентифікації, дослідження, підвищення ролі та передачі нематеріальної культурної спадщини з покоління в покоління.

"Завдяки ефективній роботі Експертної ради та МКІП у 2023 році Україна подала 3 елементи нематеріальної культурної спадщини на включення до списків ЮНЕСКО. Крім того, Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини поповнився 31-м новим елементом", - ідеться у повідомленні.

Карандєєв висловив подяку всім, хто долучений до охорони нематеріальної культурної спадщини України і намагається зберегти її під час війни.

Читайте також: У МКІП презентували концепцію проєкту Національної електронної бібліотеки

"Наша жива спадщина є запорукою нашої перемоги, основою для відновлення, джерелом нашої духовності, яку неможливо знищити жодною злочинною війною. Міністерство культури та інформаційної політики України зі свого боку докладатиме максимум зусиль задля того, щоб нематеріальна культурна спадщина України була збережена та позиціонована у світі", – заявив він.

У МКІП нагадали, що Експертна рада з питань нематеріальної культурної спадщини при МКІП є постійно діючим консультативно-дорадчим органом Міністерства культури та інформаційної політики України.

Основним завданням Експертної ради є забезпечення фахового підходу у прийнятті рішень про включення чи виключення елементів нематеріальної культурної спадщини до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

До складу Експертної ради входять представники областей, Національної академії наук України, Національної академії мистецтв України, Національної спілки майстрів України, провідні науковці, фахівці сфери культури та мистецтва, представники організацій громадянського суспільства, діяльність яких пов’язана з охороною нематеріальної культурної спадщини, фахівці-практики у сфері охорони культурної спадщини.

Як повідомляв Укрінформ, вівчарське свято "Міра" внесли до нацпереліку нематеріальної культурної спадщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-