Рішення Експертної ради УІНП щодо назви Національної музакадемії є логічним - Карандєєв

Рішення Експертної ради УІНП щодо назви Національної музакадемії є логічним - Карандєєв

Укрінформ
T. в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв погоджується з рішенням Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики стосовно імені Петра Чайковського в назві Національної музакадемії.

Про це він сказав у розмові з журналістами після заходу в Медіацентрі Україна - Укрінформ, присвяченого Національному тижню читання.

"Україна сьогодні потерпає від Росії. І для нас більш важливим сьогодні є не геній Чайковського як композитора, а те, що завдяки його імені в Україні проводиться агресивна російська політика зі зброєю в руках. Ми маємо сьогодні сказати, визнаючи талант цього митця, що сьогодні його ім'я працює на агресію. Чайковський використовується проти нас", - заявив Карандєєв.

Він нагадав, що Верховна Рада ухвалила Закон «Про засудження та заборону пропаганди імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», який має очистити публічний простір України від російської імперської та радянської тоталітарної спадщини.

За словами Карандєєва, МКІП працює у дуже тісному зв'язку з УІНП і Експертною комісією, оскільки майже щодня з регіонів надходить інформація стосовно топонімії, пов'язаної з імперським режимом.

Водночас він зауважив, що питання стосовно осіб з РФ, які тією чи іншою мірою дотичні до української культури, досить суперечливі, оскільки ті особи свого часу ідентифікували себе з певною суспільною групою, і Росія використовувала їх у своїх цілях.

"Відповідь на ці питання не є однозначною, як і думки в експертному середовищі, бо кожна людина має свої критерії ідентичності, залежно від того, з якою суспільною групою вона себе ідентифікувала. Це стосується Булгакова, наприклад. І те саме стосується і Чайковського. Він мав вплив на свою ідентичність і французької культури, і української. Але він все-таки відчував себе громадянином імперії, і це - російський імперський продукт. Його творчість впливала на формування настроїв і усталених позицій людей. Він був апологетом російської імперської культури. Росія визначила його як особу, що може бути тим, хто просуває російські імперські наративи у зовнішній культурній політиці", - пояснив Карандєєв.

Сьогодні ж, за його словами, Україна потерпає від агресії Росії, яка використовує ім'я митця у своїх цілях.

Т.в.о. міністра припустив, що після війни можуть бути переглянуті деякі питання у ставленні до видатних митців, пов'язаних із російською і українською культурою, але зараз рішення Експертної комісії УІНП абсолютно логічне.

"Після війни ми можемо по-іншому подивитися на Чайковського, повноправно одягнути на нього вишиванку і сказати, наприклад, що він мав визначальний вплив на українську культуру. Але сьогодні рішення Експертної ради є абсолютно логічним", - зазначив Карандєєв.

Читайте також: На Полтавщині перейменували криницю, названу на честь Петра I

Як повідомляв Укрінформ, у висновках Експертної комісії зазначається, що відповідно до частини першої статті 2 Закону «Про засудження та заборону пропаганди імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» назва Національна музична академія України імені П. І. Чайковського містить символіку російської імперської політики, а подальше функціонування цієї назви з використанням імені Чайковського є пропагандою російської імперської політики.

Експертна комісія була створена Українським інститутом національної пам’яті відповідно до частини 2 статті 6 Закону України «Про засудження та заборону пропаганди імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-