На Полтавщині перейменували криницю, названу на честь Петра I

На Полтавщині перейменували криницю, названу на честь Петра I

Фото
Укрінформ
Новоселівська сільська рада у Полтавському районі ухвалила рішення перейменувати «Криницю Петра Першого» неподалік Лісових полян на «Мавчину криницю».

Як передає Укрінформ, про це повідомив представник Українського інституту національної пам'яті в Полтавській області Олег Пустовгар у Фейсбуці.

"З ініціативи Полтавського офісу УІНП виконком Новоселівської сільської ради Полтавського району Полтавської області прийняв рішення №74 «Про перейменування культурної спадщини». Ним переозначено історико-туристичний об’єкт, а також гідрологічну пам’ятку природи «Криниця Петра I». Відтепер гідронім має назву «Мавчина криниця»", - йдеться у повідомленні.

Також із об’єкту зняли табличку і символи, що звеличували московського царя Петра I.

Криниця розташована неподалік сіл Терентіївка та Лісові поляни Новоселівської сільської ради. Колишня російська назва з’явилася ще у часи СРСР - у 1979 році. Нині ця гідрологічна пам’ятка природи внесена до Державного кадастру обліку територій та об’єктів природно-заповідного фонду України.

Читайте також: МКІП позбавило охоронного статусу два памятники Пушкіну у Києві

«Тривалий час культивувався міф: московити нібито вирили криницю під час підходу до місця переправи через Ворсклу напередодні Полтавської битви. Мовляв, солдатів окупаційної армії Московського царства, які рухалися до Полтави, мучила спрага, і вони вирішили викопати криницю саме в цьому місці. Невдовзі під’їхав Пьотр і, бачте, — іспіл водіци», - зазначив Пустовгар.

Водночас він констатував, що імперський маркер вже давно викликав несприйняття, Зокрема,у 2008 та у 2011 роках на камені поруч із криницею українці малювали тризуб та написи "Слава Україні!".

Як повідомлялося, на Полтавщині у травні декомунізували ще 95 топонімів.

Фото: Олег Пустовгар/Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-