У Рівному відкрили першу в Україні виставку рукописних партитур

У Рівному відкрили першу в Україні виставку рукописних партитур

Фото
Укрінформ
У Рівному відкрили першу в Україні унікальну виставку рукописних партитур «Рукописні партитури церковної музики з історичної Волині кінця ХІХ - середини ХХ століття».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Рівненська облрада.

«В Рівному відкрили першу в Україні унікальну виставку рукописних партитур. Вона проходить в Рівненському обласному краєзнавчому музеї та має назву «Рукописні партитури церковної музики з історичної Волині кінця ХІХ - середини ХХ століття», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, виставку привіз до Рівного та презентував голова Всеукраїнського хорового товариства імені Миколи Леонтовича, хормейстр Національної опери України, заслужений діяч мистецтв України Олександр Тарасенко.

Читайте також: Гендиректор Львівської галереї мистецтв отримав престижний орден у Литві

Як інформують в облраді, усі експонати виставки зібрані у селах та містах історичної Волині - Рівненській, Волинській та Тернопільській областях.

Підкреслюється, що найбільшою колекцією виставки є колекція Рівненської духовної семінарії.

Як розповіли у музеї, рукописи партитур церковної музики - це важливе надбання українського сакрального мистецтва. Водночас є забутим видом культурної діяльності. Ці шедеври більш як 100 років зберігаються у церквах та приватних бібліотеках.

«На сьогодні не кожен хор може виконати ці твори через їхню складність, оскільки це музика професійна та написана професійними українськими і зарубіжними композиторами. Нам належить зараз зберегти ці документи, які свідчать про високий рівень хорової культури», - розповідає Тарасенко.

Читайте також: У Франківську ракета «Ураган» зазвучала у творі Григоріва «Голос пекельної стріли»

Рукописи того часу переписували регенти православних церков краю, які переважно були вихованцями Кременецьких регентських курсів Євгена Капітонця.

Як повідомляв Укрінформ, у Рівненській обласній філармонії відкрилася виставка «Любомирські на Рівненщині 300 років».

Фото: FB-сторінка Рівненського обласного краєзнавчого музею

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-