У Франківську ракета «Ураган» зазвучала у творі Григоріва «Голос пекельної стріли»

У Франківську ракета «Ураган» зазвучала у творі Григоріва «Голос пекельної стріли»

Відео
Укрінформ
В Івано-Франківську лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, композитор Роман Григорів вперше разом з оркестром струнних зіграв композицію «Голос пекельної стріли». У ній зазвучала ракета РСЗВ «Ураган».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для мене це – ритуал, певною мірою реквієм. Це не концерт, це те, що всередині мене… Оце відпрацьований снаряд РСЗВ. Там звук дуже пронизливий, різкий. Важливо, що ця ракета віддала свій крик і це, певної мірою, переосмислення зброї. Ти робиш цю зброю чимось іншим, надаєш їй іншу філософію. Тут не про руйнування, а про життя… Це інший стан, інший алгоритм. Це не про музику, це не про насолоду. Для мене це про вихід з власної кризи. Я хотів це донести ще комусь і доніс», - розповів Григорів.

Він запевняє, що жодних струн у ракеті не натягував. Уперше заграв на ній, коли записували відео у Андріївський церкві. Це були музичні твори, створені зі столичним оркестром «Київська камерата». Ідея зіграти на ракеті, сказав Григорів, прийшла раптово, коли отримав її від військового волонтера.

«В нього (волонтера, - ред.) була квартира в Ірпені, раритетне фортепіано, і туди прилетів снаряд від «Урагану» - вся квартира згоріла разом з піаніно…», - зауважив композитор.

За його словами, програма, яка зазвучала в Івано-Франківську, включала різні твори.

«Коли я створив ці твори, то для мене це було подолання власної травми війни», - додав Григорів.

Він зізнався, що аудиторія в Івано-Франківську йому сподобалась. Повторити цей артперформанс композитор планує у Києві та Нью-Йорку. Натомість переконаний, що грати таку музику потрібно сьогодні для європейців.

Читайте також: В Національній філармонії відбулася прем’єра дитячої антивоєнної опери

«Якби я міг з цією ракетою зіграти в НАТО, щоб вони дали нам F-16, оце б було… Цю ракету треба везти туди, на захід, бо там уже всі підзабули... Наша місія, функція культурної дипломатії – доносити нашу культуру і тоді вони побачать, що ми існуємо , бо нація, яка має культуру, існує», - наголосив Григорів.

Він зауважив, що раніше цю ракету «Ураган» вже використовували в опері "GENESIS" композиторів Романа Григоріва й Іллі Разумейка, яку торік представили в музеї Ханенків.

В Івано-Франківську артперформанс «Голос пекельної стріли» зіграли в рамках бізнес-форуму, який відбувся в Університеті Короля Данила за участі солістки - зірки кабаре Софії Павліченко (Лондон), лавреатки міжнародних конкурсів, художньої керівниці струнного ансамблю «Quattro Corde» Анжели Приходько та медіакомпозитора Георгія Потопальського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-