Полтавському музею передали скарб із фальшивих польських монет XVII століття

Полтавському музею передали скарб із фальшивих польських монет XVII століття

Фото
Укрінформ
Полтавському краєзнавчому музею імені Василя Кричевського передали скарб фальшивих польських монет XVII ст.

Про це повідомляє Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Із нових надходжень до Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського: скарб фальшивих польських монет XVII ст. У серпні 2023 р. колекція Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського поповнилася новим надходженням — скарбом, що надійшов до музею від Надії Шульги, дружини Олександра Миколайовича Шульги, кандидата медичних наук, асистента кафедри нервових хвороб і нейрохірургії факультету післядипломної освіти Дніпровського державного медичного університету, завдяки відомому українському досліднику, історику, археологу, нумізмату В. М. Шалобудову", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що скарб знайшли восени 2008 року поблизу колишнього сотенного містечка Сокілка Полтавського полку. Знахідка отримала широку відомість завдяки низці наукових публікацій.

Читайте також: У Луцьку відкрили найбільшу виставку України 2023 року

Скарб складається із 24 фальшивих монет двох номіналів — три- та шестигрошовиками. Прототипами для них виступили польські монети, карбовані за часів правління короля Сигізмунда ІІІ Вази у 1622–1626 рр. Усі монети були відлиті із бронзи та посріблені. Виготовлені вони були орієнтовно в першій половині XVII ст. Подібні монети були в обігу на території України впродовж усього століття.

Унікальність даної знахідки в тому, що вона цілком складається з литих фальшивих монет. Найдавніші відомості про фальшивомонетників у полковому місті Полтаві належать другій половині XVII ст. Зокрема 21 серпня 1670 р. до «Книг міських Полтавських» була вписана «Справа Грицкова Золотаренкова о робеню грошей чехов и осмако[в] ценовых».

Традиційно в українських землях золотарями називали майстрів-ювелірів. Справа цікава тим, що вона документально засвідчила не лише наявність майстрів-ювелірів у Полтаві, а й розкрила ще один аспект їхньої діяльності, а саме виготовлення і збут ними фальшивих монет — «осмаков ценовых» (олов’яних грошовиків). Вірогідно, власник планував поступово використати свій скарб, адже його одночасне використання могло одразу привернути небажану увагу.

Ця унікальна знахідка в майбутньому доповнить експозицію музею і буде цікавою не лише для кола спеціалістів, нумізматів, істориків, а й для пересічних відвідувачів.

Як повідомляв Укрінформ, на території Більського городища археологи знайшли золоті прикраси для одягу та посуд, що датуються серединою 6 століття до нашої ери.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-