Французький режисер фільму про Голодомор порівняв політику Путіна в Україні зі злочинами Сталіна

Французький режисер фільму про Голодомор порівняв політику Путіна в Україні зі злочинами Сталіна

Укрінформ
Французький режисер документального фільму "Зерна голоду. Україна 1933" Гійом Рібо вважає нинішню політику російського президента Володимира Путіна в Україні схожою на політику радянського диктатора Йосипа Сталіна 1930-х років щодо України.

Про це він сказав в інтерв'ю Укрінформу.

На переконання французького документаліста, зараз, під час розв’язаної Росією повномасштабної війни, також варто показувати світові трагічні сторінки української історії, такі як Голодомор 1932-1933 років.

"Через той же зв’язок минулого і теперішнього. У моєму фільмі є свідчення італійського консула, який стверджує, що у 1933 році відбулося етнічне насильне вторгнення СРСР в Україну. Адже після Голодомору, який знищив дуже багато українців, на звільнені території заселили етнічних росіян. В усі регіони, які постраждали від голоду, але найбільше – на Донбас, Харківщину. Такою була політика Сталіна – заселення росіян в етнічні регіони України. Такий же злочин він зробив і з татарами: депортував кримських татар і заселив туди росіян. І зараз ми бачимо, що Путін робить те саме – на захоплених територіях виселяє етнічних українців і заселяє туди росіян", - сказав Рібо.

Він нагадав, що після Голодомору в Радянському Союзі почалися репресії над діячами культури. Тоді Радянський Союз заборонив українську мову, українську культуру й політику. Це також стало своєрідним актом культурного геноциду українців.

"І чіткий зв’язок тієї політики Сталіна ми бачимо з нинішньою політикою Путіна на окупованих українських територіях. Усі українські підручники замінили російськими, школярів змушують говорити лише російською, змушують співати російський гімн. Те саме було і в 1933 році – в українських школах почали викладати російською, заборонили українську мову, була штучна русифікація України. Тому якщо не досліджувати і не пам’ятати свого минулого, то майбутнє вашої країни буде таким же трагічним", - додав французький режисер.

На його думку, те, що російська армія після захоплення Маріуполя одним із перших знищила Меморіал жертвам Голодомору у місті, свідчить про те, що вони досі не хочуть, щоб світ дізнався правду про ті страшні події в Україні.

Читайте також: Парламент Словаччини визнав Голодомор геноцидом українського народу

Натомість, наголосив Рібо, українцям потрібно більше знімати фільмів, писати книг, ставити театральних вистав на історичну тематику. Для того, щоб розповідати світові не лише про нинішні злочинні дії російських окупантів, а й про трагічні сторінки історії в період радянської окупації України, підсумував він.

Як повідомляв Укрінформ, у травні Франція офіційно визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. У Сенаті 95% депутатів підтримали це рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-