МКІП розробляє стратегію розвитку Києво-Печерської лаври до 2051 року

МКІП розробляє стратегію розвитку Києво-Печерської лаври до 2051 року

Укрінформ
Розпочалася робота над стратегічною візією Києво-Печерської лаври 2023-2051 «Нова формація українськості».

Про це повідомляє міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Лавра стає українською» - так ми між собою назвали процес переосмислення та перетворення Києво-Печерської Лаври. Ця національна скарбниця дуже довго була закрита для українців, ми не використовували її потенціал на повну та не насичували тими змістами, які були там з самого початку її створення. Тепер же розпочато роботи над розробкою стратегічної візії Києво-Печерської лаври 2023-2051 «Нова формація українськості», - зазначив він.

Міністр нагадав, що протягом останніх трьох місяців МКІП перевірило, провело інвентаризацію та повернуло на баланс заповідника 74 об'єкти Нижньої лаври. Водночас за цей період відновили роботу і доступ відвідувачів до Великої Лаврської дзвіниці, відкрили вхід для відвідувачів через Економічну браму та відновили перехід від Верхньої до Нижньої лаври на території заповідника.

Читайте також: Суд не задовольнив вимогу УПЦ МП проводити богослужіння в ЛавріТкаченко

Також за ці місяці розробили та затвердили порядок надання доступу до Успенського собору та Трапезної церкви щодо відспівування загиблих захисників України, запровадили онлайн-систему продажу квитків для відвідувачів, запустили три потужні проєкти в Digital-сфері з оцифрування.

За словами Ткаченка, на фінальному етапі перебуває погодження з музейними організаціями проєкту «Єдиний квиток», який надає доступ в усі діючі музеї на території заповідника.

«А цієї суботи в Лаврі зазвучало сакральне українське модерне багатоголосся. Цією подією ми відкриваємо цикл концертів, що повертають професійне українське музичне мистецтво в простір Лаври, яка є важливою частиною нашої культурної ментальності», - підкреслив очільник МКІП.

Читайте також: МКІП та представники ЮНЕСКО обговорили збереження культурної спадщини

Як повідомляв Укрінформ, Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" оголосив про розірвання договору про оренду з Українською православною церквою московського патріархату з 29 березня 2023 року, проте тривалий час невідомі особи зачиняли приміщення Лаври зсередини та перешкоджали початку діяльності комісії з інвентаризації майна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-