Настав час запровадити нищівні санкції проти Росії - Україна в ОБСЄ

Настав час запровадити нищівні санкції проти Росії - Україна в ОБСЄ

Укрінформ
Підривом Каховської ГЕС Російська Федерація вкотре підтвердила свою терористичну природу, тож настав час для запровадження міжнародною спільнотою нових нищівних санкцій проти агресора.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк на спеціальному засіданні Постійної ради ОБСЄ, скликаному у зв’язку з підривом Росією Каховської ГЕС.

Український дипломат наголосив, що підрив Росією Каховської ГЕС є грубим порушенням Женевських конвенцій, зокрема статті 56 Додаткового протоколу I 1977 року, яка передбачає заборону нападу на такі споруди, як греблі, дамби та атомні електростанції.

"Крім того, руйнування дамби є ще одним доказом, що свідчить про геноцидну війну, яку веде Росія проти України. Згідно з Конвенцією ООН, геноцид означає "навмисне створення для групи людей таких умов життя, які розраховані на повне або часткове її фізичне знищення". Це – те, що Росія робила раніше, знищуючи лікарні, школи, об'єкти критичної інфраструктури, житлові будинки", - заявив Цимбалюк.

Читайте також: Штати в ООН нагадали Росії про її зобов’язання не атакувати греблі

Підрив греблі також є актом екоциду, вказав він, додавши що в Україні вже розпочали відповідне досудове розслідування.

"Ми вдячні всім партнерам, які вже запропонували допомогу та сприяння у подоланні наслідків цього російського злочину. Закликаємо ОБСЄ вивчити та використати всі наявні можливості для сприяння цим зусиллям", - зазначив очільник української місії в ОБСЄ.

Крім того, наголосив Цимбалюк, учинений Росією злочин "підтверджує високу актуальність Формули миру Президента України Володимира Зеленського". Він закликав міжнародних партнерів якнайшвидше долучитися до її імплементації, зокрема пунктів щодо протидії екоциду, ядерної та енергетичної безпеки.

Також постпред України наголосив, що підрив Каховської ГЕС є ще одним аргументом на користь визнання Росії терористичною державою. За його словами, попереджень про терористичну природу Росії "було вже занадто багато". Одне з них пролунало від Президента Зеленського 20 жовтня минулого року, коли він у своєму щоденному зверненні закликав "усіх світових лідерів дати Росії зрозуміти, що теракт на Каховській ГЕС буде прирівняний до застосування зброї масового знищення". За словами Цимбалюка, "вже тоді була інформація про те, що росіяни готують на Каховській ГЕС".

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС матиме далекосяжні наслідки для багатьох людей - заступник генсека ООН

"За нашою інформацією, агрегати та гребля Каховської ГЕС були заміновані російськими терористами. Отже, настав час для нових нищівних санкцій проти Росії, включаючи її ракетну галузь та атомну енергетику. Найнебезпечніший терорист у світі не може бути членом поважних міжнародних організацій, в тому числі ОБСЄ. Цей режим вже давно морально збанкрутував, щоб йому довіряли й з ним розмовляли", - підкреслив очільник української місії в ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС. Внаслідок підриву машинної зали зсередини станцію повністю зруйновано. У зоні підтоплення - близько 80 населених пунктів, триває евакуація населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-