Глинянський візерунковий текстиль внесли до нацпереліку нематеріальної культурної спадщини

Глинянський візерунковий текстиль внесли до нацпереліку нематеріальної культурної спадщини

Укрінформ
Глинянський візерунковий текстиль зі Львівщини внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Львівська ОВА.

«Мистецтво виготовлення глинянського візерункового текстилю стало п’ятим елементом з Львівщини, який внесли до національного переліку нематеріальної культурної спадщини. Відповідний наказ підписав міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко», - йдеться у повідомленні.

Глинянський візерунковий текстиль – це широкий асортимент рукотворних художніх тканин. Це вишивані і гладкоткані, ворсові вовняні і шовкові килими, ткані та вишивані заслони на вікна і двері, накриття на стіл і ліжка, рушники, ткані і вишивані святкові жіночі фартухи, святкове вбрання, весільні строї, сценічні костюми, трикотажні вироби – светри, безрукавки, жіночі костюми тощо.

Читайте також: Говірку зі Львівщини внесли до переліку нематеріальної спадщини України

Особливо популярними були і залишаються рукотворні гладкоткані килими. Окремо виділяється вишивка Глинян та околиць. Зокрема, вишиті покривала на ліжка, рушники, обруси, покривала на скрині тощо, в яких поряд з прадавніми знаками та символами присутні написи, які відображають прадавню мрію українців про відновлення незалежної держави, з такими написами як «Боже Великий, Єдиний, Русь-Україну Храни», «За Україну, за її волю», із зображеннями синьо-жовтих прапорів, тризуба, герба Галичини – лева з короною. Окрему нішу займає національне вбрання Глинянщини, в якому органічно поєднані вишиті, ткані та в’язані елементи у поєднанні з фабричними тканинами.

За інформацією ОВА, у планах на цей рік – внесення до переліку весільних обрядових пісень Бойківщини «Ладкання» та Сокальської сорочки (крій та орнамент жіночих і чоловічих сорочок).

Читайте також: Традиційний обрядовий хліб Вінниччини визнали об'єктом нематеріальної культурної спадщини

Зі Львівщини до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини у 2022 році увійшли мистецтво виготовлення Яворівської дерев’яної забавки, традиція приготування Яворівського пирога, створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі, Надсянська говірка на Мостищині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-