В Україні внаслідок атак рф пошкоджені 540 об’єктів культурної спадщини - Зеленський

В Україні внаслідок атак рф пошкоджені 540 об’єктів культурної спадщини - Зеленський

Укрінформ
В Україні від початку повномашстабної війни внаслідок російських атак пошкоджено 540 обʼєктів культурної спадщини, культурних інституцій та релігійних споруд.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський у зверненні до учасників 215-ї сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО, передає Укрінформ.

“540 – це загальна кількість пошкоджених російськими ударами обʼєктів культурної спадщини, культурних інституцій та релігійних споруд в Україні за час повномасштабної війни з 24 лютого. Майже 200 зруйнованих або пошкоджених храмів! І, можливо, поки я звертаюся до вас зараз, одним із російських ударів були пошкоджені ще й інші культурні чи освітні обʼєкти, ще й інші меморіали чи храми”, - сказав Зеленський.

За його словами, внаслідок обстрілів російською армією також зруйновано понад 2600 освітніх обʼєктів в Україні.

“Учора в Києві, у нашій столиці, російська ракета вдарила по перехрестю в центральній частині міста. Загинули люди – згоріли просто в машинах. І це було за 700 метрів від дзвіниці Софійського собору – об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. На тому ж таки перехресті розташовані корпуси університету Шевченка – одного з найважливіших університетів сходу Європи. Він постраждав від цього удару. Інститут філології розбитий. росія може присвоїти собі спеціальне звання переможниці університетів, інститутів, академій і шкіл", - сказав глава держави.

Читайте також: Ткаченко закликав європейські країни об'єднатись для захисту української культурної спадщини

Він також зауважив, що внаслідок ракетного удару на вулиці Терещенківській у Києві були пошкоджені будівлі музею Ханенків, музею Шевченка, одне з найвідоміших київських видавництв.

Водночас Президент нагадав про російський ракетний удар по Бабиному Яру у Києві та обстріл Менори у Дробицькому Яру Харківської області, що стались у березні.

Як повідомлялося, зранку 10 жовтня росія завдала масованого ракетного удару по всій території України. Загалом було випущено 84 крилаті ракети та 24 безпілотники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-