У комітеті ВР рекомендують скасувати наказ щодо реорганізації Довженко-центру

У комітеті ВР рекомендують скасувати наказ щодо реорганізації Довженко-центру

Укрінформ
Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики одноголосно ухвалив рішення про звернення до Кабінету Міністрів та Держкіно щодо скасування наказу про реорганізацію Довженко-центру.

Як передає Укрінформ, про це повідомила заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук у Фейсбуці.

Вона зауважила, що на засіданні Комітету розглянули питання про реорганізацію ДП «Національний центр Олександра Довженка» та передачу повноважень до державної установи «Науковий центр кінематографії України».

"Комітет одноголосно ухвалив: доручити профільному підкомітету підготувати комплексне обґрунтоване рішення, яке забезпечить збереження Центру та його колекції; а наразі – рекомендуємо Кабінету Міністрів та Держкіно скасувати наказ щодо реорганізації Довженко-центру", - зауважила Кравчук.

Читайте також: МКІП ініціювало обговорення питання збереження фільмофонду Довженко-Центру

Вона додала, що Довженко-центр має досить суперечливий організаційний статус. Юридично він є державним підприємством, яке на сьогодні поєднує непоєднувані у цьому конкретному випадку музейну (збереження архіву) і комерційну (надання майна в оренду) функції. Такий статус заважає державі дотувати Центр і допомагати створювати кращі умови для зберігання колекції.

Важливо забезпечити цілісність багатотисячної колекції кіноплівок, розділяти її на шматки і передавати різним установам на зберігання – точно не варіант, міжнародні експерти застерігають від таких дій, зауважила Кравчук.

"Варто окремо зауважити, що Центр – не просто майновий комплекс, а наше національне надбання. За роки діяльності він завоював повагу багатьох міжнародних культурних інституцій, неодноразово був організатором національних стендів на кіноринках Канського, Берлінського, Карловарського міжнародних кінофестивалів, ретроспектив в Україні та за кордоном; має низку відомих серійних культурних проєктів", - додала депутат.

За її повідомленням, необхідно врегулювати питання, пов’язані з правом інтелектуальної власності. Окрім того, викликає сумніви необхідність ухвалення радикальних рішень під час дії воєнного стану без розгортання широкої публічної дискусії із залученням всіх зацікавлених сторін, резюмувала Кравчук.

Читайте також: Про ліквідацію Довженко-Центру не йдеться: у МКІП прокоментували рішення Держкіно

Як повідомлялося, раніше у Довженко-центрі заявили, що Державне агентство з питань кіно видало наказ про реорганізацію центру, що "де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву". У свою чергу Міністерство культури та інформаційної політики зазначало, що у рішенні Державного агентства з питань кіно не йдеться про ліквідацію Довженко-центру, а планується його реорганізація шляхом створення двох нових державних підприємств, одному з яких передається архів фільмокопій. Водночас у міністерстві наголосили, що Держкіно з 2021 року не підпорядковується МКІП, а спрямовується і координується виключно Кабінетом Міністрів.

Національний центр Олександра Довженка – державний фільмофонд України, аудіовізуальний архів. Це єдиний в Україні член Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF).

Згідно з інформацією на сайті установи, Довженко-центр об’єднує сучасне фільмосховище з системою клімат-контролю, єдину в Україні кінокопіювальну лабораторію, Музей кіно, паперовий кіноархів, медіатеку та власне видавництво й здійснює збереження, популяризацію, дослідження та поширення національної кіноспадщини в Україні та за кордоном.

У січні уряд передав цілісний майновий комплекс Державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка" до сфери управління Державного агентства з питань кіно.

Фото: hromadske.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-