МКІП ініціювало обговорення питання збереження фільмофонду Довженко-Центру

МКІП ініціювало обговорення питання збереження фільмофонду Довженко-Центру

Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики ініціювало обговорення з Кабінетом міністрів та Державним агентством з питань кіно щодо збереження цілісності фільмофонду державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка».

Як передає Укрінформ, про це МКІП повідомляє у Телеграмі.

В міністерстві підкреслили, що збереженість та цілісність колекції, що є частиною національної культурної спадщини, не має в жодному разі бути під загрозою.

«Міністерство культури та інформаційної політики не було поінформоване про рішення Держкіно щодо реорганізації ДП «Національний центр Олександра Довженка», - зазначили в МКІП.

Читайте також: Довженко-Центр буде реорганізований, а не ліквідований - Держкіно

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2021 року № 1183, Держкіно не підпорядковується МКІП. Тож, з одного боку, реорганізація є прерогативою Держкіно та уряду. У своїй заяві Держкіно аргументувало необхідність реорганізації Довженко-Центру збитковістю та неефективністю інституції, котра підтримує діяльність шляхом державної дотації.

Однак питання реорганізації у цьому випадку включає також визначення подальшої долі фондового зібрання Довженко-Центру.

"Міністерство культури та інформаційної політики України наголошує: будь-які рішення, що стосуються функціонування українських культурних інституцій та установ, не повинні ставити під загрозу їх діяльність та існування", - підкреслили у міністерстві.

Читайте також: Про ліквідацію Довженко-Центру не йдеться: у МКІП прокоментували рішення Держкіно

Як повідомлялося, Національний центр Олександра Довженка – державний фільмофонд України, аудіовізуальний архів. Це єдиний в Україні член Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF).

Згідно з інформацією на сайті установи, Довженко-Центр об’єднує сучасне фільмосховище з системою клімат-контролю, єдину в Україні кінокопіювальну лабораторію, Музей кіно, паперовий кіноархів, медіатеку та власне видавництво й здійснює збереження, популяризацію, дослідження та поширення національної кіноспадщини в Україні та за кордоном.

У січні уряд передав цілісний майновий комплекс Центру Довженка до сфери управління Держкіно.

У Держкіно запевнили, що ліквідація Національного центру Олександра Довженка не передбачена, має відбутися його реорганізація.

Фото: Громадське

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-