Український самвидав зріс у першому півріччі

Український самвидав зріс у першому півріччі

Укрінформ
Український самвидав показує стійке зростання - літературна платформа Букнет за результатами першого півріччя 2022 року продала 100 000 книг, і це при тому, що за весь 2021 рік було продано загалом 133 000 книг.

Про це Укрінформу повідомив один зі співзасновників самвидав-платформи Сергій Грушко.

«Зростання електронного самвидаву стало можливим через відмову українців від російськомовної художньої літератури в електронному вигляді. І це попри падіння продажів у березні, коли багато авторів зробили книги безкоштовними, щоб допомогти українцям відволіктися від війни. Також на зростання вплинула громадянська позиція українських авторів, які до війни писали та публікували художню літературу в електронному вигляді виключно російською. Сьогодні ці автори перекладають свої книги або відразу публікують новинки українською, попри те що книги російською приносили більший дохід», - сказав він.

Читайте також: До бібліотеки Оттави прямує колекція україномовних книг

За його словами, у березні українцям було не до купівлі книг, але у квітні люди почали повертатися до читання, тож Букнет ухвалив рішення збільшувати інвестиції в українську літературу. Це дало змогу подвоїти щоденну аудиторію - до 40 тис. читачів на день. Результатом стали рекордні показники у червні, коли платформі вдалося продати 23 000 книг та нарахувати авторам 600 000 грн гонорарів - це на 20% більше продажів у порівнянні з травнем і майже на 50% вище від січневих результатів. У липні також є рекорди - авторка Букнет продала 1100 екземплярів однієї книги за перші 24 години продажів.

«До кінця року розраховуємо продати 250 000 – 300 000 книг українською мовою», - зазначив Грушко.

Читайте також: Українські книжки передали до двох великих бібліотек Франції

За його словами, для розвитку літератури потрібно створити ринок. «Голлівуд знімає оскароносне кіно, тому що «стоїть на плечах» фільмів для масового глядача. Це помилка - думати, що без тисяч книжок для фанатів серіалів можна створити потужну літературу. Люди мають звикнути читати свою літературу, а не переклади», – додав він.

Літературна платформа Букнет – це електронна бібліотека та соціальна платформа одночасно, орієнтована на масового читача розважальних літературних жанрів. Працює на ринку з 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-