Прокуратура відкрила справу через викрадення загарбниками скіфського золота із Мелітополя

Прокуратура відкрила справу через викрадення загарбниками скіфського золота із Мелітополя

Укрінформ
Правоохоронці розпочали кримінальне провадження щодо викрадення військовими рф національних цінностей України з музею у захопленому Мелітополі, зокрема скіфського золота.

Про це поінформувала пресслужба Офісу генпрокурора, передає Укрінформ.

«За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України)», - уточнюється у повідомленні.

За інформацією слідства, у квітні 2022 року військові та представники загарбицької адміністрації рф викрали історико-культурні цінності з Мелітопольського краєзнавчого музею.

За попередніми даними, серед вкраденого майна була колекція скіфського золота, що виявлено археологами у 50-х роках минулого сторіччя.

Читайте також: «Скіфське золото» Мелітополя можуть вивезти з Криму – мер

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Управління СБУ у Запорізькій області.

Як повідомлялося, 29 квітня міський голова Мелітополя Іван Федоров заявив, що російські загарбники викрали у тимчасово захопленому Мелітополі колекцію скіфського золота.

До цього у проросійських пабліках з’явилося відео про те, як загарбники нібито знайшли схованку з золотою колекцією, яка була захована українською владою.

Зі свого боку голова ЗОВА Олександр Старух повідомляв, що ще у березні найцінніші колекції, які становили собою історико-культурну цінність, із Запорізької області були вивезені в інші регіони України. Мова йшла, ймовірно, про експонати Запорізького краєзнавчого музею та Запорізького художнього музею.

Читайте також: На Херсонщині російські військові знищують кургани

30 квітня глава МКІП Олександр Ткаченко у коментарі Укрінформу поінформував, що Міністерство культури та інформаційної політики України спробує дізнатися, що насправді відбувалося із скіфським золотом, яке знаходилося у місті Мелітополі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-