У Кельні українські драматурги розповіли про війну

У Кельні українські драматурги розповіли про війну

Фото
Укрінформ
У Кельні (Німеччина) у Schauspiel Köln відбулася прем'єра вистави “Про війну”, що була створена на основі розповідей українських драматургів про пережиті ними перші дні після 24 лютого 2022 року.

Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу розповів херсонський драматург та режисер Андрій Май.

“Драматурги написали про свої перші дні війни, описали, що з ними відбувалося і це стало основою для п'єси, так склалася драматургічна композиція про війну — з коротких п'єс, які я складав, як пазли”, - каже режисер.

У Кельні українські драматурги розповіли про війну в Україні / Фото: Андрій Май

За його словами, на прем'єрі були присутні і німці, і українці, після цього відбулася публічна дискусія за участі глядачів. Наразі є плани на покази у травні.

Вистава йшла двома мовами — українською та німецькою і з титрами для аудиторії німецької та української, відповідно до зміни мови.

Як розповів Май, у виставі були задіяні українські актори Олексій Доричевський, Себастьян Антон, Драматурги, що розповіли свої історії - Наталя Блок (Херсон), Юлія Гончар (Київ), Анастасія Косодій (Запоріжжя), Андрій Бондаренко (Львів), Олесь Барліг (Запоріжжя), Ольга Мацюпа (Львів), Олексій Доричевський (Київ), Лєна Лягушонкова, (Луганськ-Київ), Оксана Савченко (Київ), а також і Андрій Май (Херсон).

Читайте також: Виставу-лауреатку Шевченківської премії «Погані дороги» покажуть у європейських театрах

Андрій Май з 2014 року активно займається політичним театром. Він розповідає свою історію, адже зміг вибратися з тимчасово окупованого Херсона 19 березня.

“Майже всі мої вистави були пов'язані з війною, я показував їх за кордоном. І крайня вистава, яку я поставив — це була вистава у херсонському театрі про війну на Донбасі. Рано чи пізно до мене б постукали у двері (російські загарбники — ред.) і тому ми виїхали... Хочу пояснити, це важливо: оскільки моя дружина померла, я виїхав за кордон як батько-одинак, з дитиною”, - сказав режисер.

Вже у Кельні, розповідає Май, він дізнався від київського колеги про те, що місцевий театр шукає режисера з України і тут йому запропонували поставити виставу про події, що відбуваються в Україні.

За словами Мая, виставу готували у критичні строки — протягом трьох тижнів, проте впоралися. Німецький театр, де відбулася вистава - Schauspiel Köln, це державний театр, він достатньо відкритий, тому херсонський режисер сподівається на подальшу співпрацю і на продовження висвітлення теми війни в Україні.

“Ми з ними про це говоримо, на їх подальший інтерес, зацікавленість до подій, які в нас відбуваються”, - ділиться Май. Бо до війни люди звикають, навіть українці звикають, тому важливо, щоб німці від почуття жаху і співчуття до України, не перейшли до звички, що тут йде війна.

Тому “кнопку” треба тиснути постійно для того, щоб відповідальність була солідарна, вважає режисер.

Читайте також: Поблизу посольства росії в Румунії відкрили виставку на підтримку України

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-