«Концерт для України» у Бірмінгемі:  емоції,  співчуття  і  £15,75 млн допомоги

«Концерт для України» у Бірмінгемі: емоції, співчуття і £15,75 млн допомоги

Репортаж
Укрінформ
«Концерт для України»  представив історії біженців на благодійному шоу у Бірмінгемі

Учора “Концерт для України” (“Concert For Ukraine”) представив історії біженців на благодійному шоу у Бірмінгемі, яке зібрало £15,75 млн фінансової допомоги, - передає Бі-Бі-Сі.

Зворушливі історії українських біженців та виступ нашої неперевершеної Джамали, переможниці Євробачення-2016, стали найяскравішими моментами зіркового шоу.

Ед Ширан та Каміла Кабельо у дуеті
Ед Ширан та Каміла Кабельо у дуеті

Серед учасників “Концерту для України”  -  знані суперзірки, як-то: британський поп-співак Ед Ширан (Ed Sheeran), кубино-американська вокалістка Каміла Кабельо (Camila Cabello) та шотландська виконавиця Емелі Санде (Emeli Sande).

***

Під час свого сету Джамала міцно тримала український прапор. Емоційно вона виконала свій трек “1944”, що здобув перемогу на Євробаченні-2016. 

Історії двох українців, які розповіли актори Тамсін Грейг та Едді Марсан, перетворилися на головну подію благодійного шоу. Першою, під акомпанемент шотландської скрипальки Ніколь Бенедетті (Nicola Benedetti), почала Тамсін Грейг. То була жахлива оповідь про втечу із пекла, влаштованого російськими окупантами. Три доби харків’янка Наталія ховалась у підвалі, аж поки не знайшлася щаслива можливість і вона переповненим потягом вирушила у безпечне місце. Чи було це так потрібно? Уже дорогою українка дізналася, що її житловий будинок та університет зруйновані загарбниками.

Актори Тамсін Грейг (ліворуч) і Едді Марсан (праворуч) та  скрипалька Ніколь Бенедетті
Актори Тамсін Грейг (ліворуч) і Едді Марсан (праворуч) та скрипалька Ніколь Бенедетті

Затим Едді Марсан озвучив історію Артема, котрий зі своїми пораненими і травмованими дітьми чотири доби подорожував Румунією.

Потім мелодія, виконувана Ніколь Бенедетті, плавно злилась із вірусним відео, де український скрипаль-віртуоз із Донецька Ілля Бондаренко, перебуваючи в підвалі, грав народну пісню у супроводі 94 інших скрипалів з усього світу.

***

Учорашній “Концерт для України” у бірмінгемському залі “Resorts World Arena” поєднав різні континенти у світлій надії на мир. Від нас усіх Джамала сказала зі сцени восьмитисячній аудиторії:

- Щиро дякую всім музикантам за підтримку України, за те, що ви разом з Україною, - для нас це насправді дуже важливо.

У благодійній акції “Концерт для України” також з’явилися легендарний американський гітарист і продюсер Найл Роджерс (Nile Rodgers), північноірландсько-шотландська команда “Snow Patrol”, англійські співачки - Енн-Марі (Anne-Marie) та Беккі Хілл (Becky Hill), американський джаз-соул-співак Грегорі Портер (Gregory Porter), англо-іспанська вокалістка Палома Фейт (Paloma Faith), лондонський госпел-хор Королівства (Kingdom Choir). Майже всі учасники виступали із жовто-блакитним тлом на гігантських відеоекранах, із букетами соняшників або у кольорах нашого прапора.

Найл Роджерс
Найл Роджерс

Пролунало також відеозвення від американської зірки Біллі Айліш (Billie Eilish), її брата та багаторічного співатора Фіннеаса О'Коннела (Finneas O'Connell), які з-за океану надіслали нам свою “підтримку та солідарність”.

***

Ед Ширан та “Антитіла”
Ед Ширан та “Антитіла”

Відомо, що тиждень тому популярна українська рок-група “Антитіла”, учасники якої під час російсько-української війни стали солдатами та волонтерами, записала відео, де вони у військових строях пропонували британському поп-співаку Еду Ширану виступити разом - у прямому ефірі: він – у Бірмінгемі, вони - у Києві.

Проте, організатори (Гай Фріман із “Livewire Pictures”) заявили, мовляв, вони не можуть включити “Антитіла”, “оскільки ми зосереджені виключно на гуманітарній ситуації, а не на політиці чи військовому конфлікті”. Барабанщик української команди ​​Дмитро Водовозов учора заявив журналісту “BBC Radio 5 Live”:

- Важко із цим погодитися, бо нині ми живемо під час війни, коли для нас буквально все політично.

Що, зрештою, у сухому залишку?

У прямому ефірі благодійне шоу “Концерт для України” із бірмінгемського залу “Resorts World Arena” транслювали британські телеканали “ITV” та “STV”. Окрім £12,5 млн пожертв від англійців, мовники також пожертвували приблизно £3 млн прибутків від реклами. Ще £250 тис було отримано від продажу квитків.

Боже, бережи Королеву!

Олександр Рудяченко

Фото Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-