У Житомирі завершився перший міжнародний фестиваль Ars Teteriv Stage

У Житомирі завершився перший міжнародний фестиваль Ars Teteriv Stage

Укрінформ
Перший міжнародний мультикультурний фестиваль Ars Teteriv Stage, який тривав упродовж двох тижнів, завершився у Житомирі.

Про це Укрінформу повідомили організатори заходу.

«Події фестивалю, що тривав впродовж двох тижнів, 11 – 26 грудня, включали більше 10 проєктів та відбувалися на кількох локаціях: у концертних залах та фойє Житомирського музичного коледжу імені Віктора Косенка, "Місцевому Навколокультурному Просторі", освітньо-культурному "Гончаренко Центр Житомир"», - ідеться в повідомленні.

Програма фестивалю складалася з мистецьких подій різного напрямку та спецпроєктів, створених житомирськими митцями у колаборації із запрошеними учасниками.

“Під час фестивалю вдалося досягти поставленої мети - розширити міжнародне та всеукраїнське партнерство, об’єднати здобутки місцевих культурних діячів, продемонструвати їхні найкращі зразки у контексті зарубіжного мистецтва”, - розповів координатор фестивалю Андрій Мерхель.

Серія музичних плакатів "Над кордонами" житомирянки Ольги Василенко представила різні традиції плакатного мистецтва і була присвячена творам визначних композиторів Польщі та України, серед яких і славетні житомиряни - Віктор Косенко та Борис Лятошинський. Відома польська художниця Патриція Півош, яка приїздила до Житомира восени з мультимедійною виставкою, наразі презентувала свій фотопроєкт "Гідра Лернейська" з 30-ти робіт.

Прем'єра танцперформансу "Спірна територія" об'єднала житомирських та київських митців: медіа-артиста Сергія Дишлевого, саунд-артиста й головного диригента Житомирського муздрамтеатру Сергія Вілку та хореографку Ольгу Кебас. Неординарне дійство порушило питання зовнішніх і внутрішніх конфліктів, права на вибір та створювало доповнену реальність завдяки проекційному відеомеппінгу.

Музична програма включала концерти класико-романтичної, сучасної та авторської музики. На житомирській сцені виступили музиканти, які виступають у престижних залах світу, зокрема, Орест Смовж, Назарій Стець, Ігор Рябов, Андрій Кошман, Володимир Рунчак. Причому саме у Житомирі в межах фестивалю відбулися світові прем'єри творів турецької композиторки Ділай Доанай та українця Михайла Чедрика, а також всеукраїнські прем'єри колишнього житомирянина Віталія Вишинського і визначних сучасників Яакко Куусісто та Еркі-Свен Тююра. Окрема увага була приділена музиці ХХ століття - Джону Кейджу, Еріку Саті та Ейноюхані Раутавварі.

Після диспутів та презентацій в межах фестивалю житомиряни отримали від дирекції та представників Інституту проблем сучасного мистецтва - книжки про Бориса Лятошинського і сучасну світову культуру. Від видатного композитора та диригента Володимира Рунчака й Національної всеукраїнської музичної спілки - антологію сучасної світової та української музики з 10 компакт-дисків та монографії. А від художниць - окремі творчі роботи.

Мультикультурний фестиваль Ars Teteriv Stage є ініціативою Громадської організації "Мистецька Ліга". Він став одним із переможців серед культурно-мистецьких проєктів, на реалізацію яких громадські організації отримали впродовж 2021 року фінансову підтримку з місцевого бюджету.

Захід реалізований за сприяння Управління культури Житомирської міської ради в межах фінансової підтримки комплексної цільової програми "Культурний простір Житомирської міської територіальної громади".

Організатори Ars Teteriv Stage планують проводити фестиваль щороку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-