Мілла Йовович. Тонка ельфійська безтілесність

Мілла Йовович. Тонка ельфійська безтілесність

Нашого цвіту по всьому світу
Укрінформ
Кінозірка світового масштабу народилася 17 грудня 1975 року у Києві

"П'ятий елемент" новітнього французького кіно Мілла Йовович (власне: Milica Bogdanovna Jovovich), яка витончено представляє на екрані тонку ельфійську безтілесність, родом з України. Втім, глибокого національного коріння або впертих пошуків самоідентифікації у цьому випадку немає, і не чекайте.

Тоді якими були перші роки життя майбутньої кінозірки?

І на чому зосередили педагогічну увагу батьки?

Перш ніж ми почнемо, давайте тримати в полі зору фундаментальну думку:

- Сто років - усього лише мить в житті Ельфа. Я терплячий, я почекаю.

*   *   *

А ось тепер - все по порядку. Так вже склалося, що народилася Мілла Йовович (@millajovovich) 17 грудня 1975 р. не за Межею Світу, а в Києві. Її батьками стали лікар з Чорногорії Богіч Йовович (Bogdan "Bogić" Jovović) та радянська актриса кіностудії імені О.П. Довженка Галина Логінова (1950), які первістка – і єдину дитину в сім'ї – назвали на честь бабусі по батьківській лінії: Міліца.

Боги Йовович и Галина Логинова
Богіч Йовович та Галина Логінова

Хоча люди ніколи не навчаться відчувати красу так, як ельфи, але ми з вами сьогодні спробуємо... У генеалогічній лінії батька Міліци помітний цікавий слід. Веде він до чорногорського клану Васоєвичів (Vasojevići), який зберіг у чистому вигляді кланово-родову структуру. Клан веде свій рід з XIV століття від героя битви на Косовому полі Васо Васоєвича (Vaso Vasojevic).

Тому, у 1947 р. дід і брат діда Мілли Йовович - Богдан і Бранко Йововичі - брали участь у спробі повалення такого дивного персонажа, як ... Йосип Броз Тіто (Josip Broz "Tito"; 1892-1980). Минуло все невдало, тому на початку 1960-х рр., рятуючись від гніву маршала "Тіто", який встиг стати прем'єр-міністром і міністром закордонних справ демократичної федеративної Республіки Югославія, з Албанії на радянському теплоході під виглядом туристів ці два серби з третім другом – Мілітою Перовичем припливли до Одеси, а потім як політемігранти опинилися в Києві.

*   *   *

дедушка и бабушка -Александр Васильевич Логинов и Татьяна Ивановна Попова
Тетяна Попова та Олександр Логінов

Предки по лінії матері Мілли Йовович родом з Дніпра, були уродженцями ... Павловського району Тульської області. Дідусь з бабусею - Олександр Васильович Логінов і Тетяна Іванівна Попова, чесно пройшли радянсько-німецьку війну, закінчивши її в Берліні.

Тому сватати Міллу Йовович за Україну і наряджати у вишиванку – вельми невдячна справа. Тим більше, що 1 лютого 2017 р. в інтерв'ю британській газеті "Sunderland Echo" голлівудська кінозірка, ніжна, як ельфійка, і жорстка, як стовбурова клітина, заявила: в Україні вона народилася "значною мірою випадково" (pretty much by accident).

Втім, не будемо настільки категоричними. Можливо, знайомство в Києві радянської актриси і сербського студента було захоплюючим? Судіть самі, було все так... Якось Галина Логінова разом з подругою, теж актрисою кіностудії імені О.П. Довженка Іриною Шевчук (1951), з якою вони разом у 1972 р. закінчили ВДІК (майстерня Володимира Бєлокурова), зайшли до відомого ресторану київського готелю "Либідь" на площі Перемоги. І Галина поглядом вихопила смаглявого красивого іноземця, який непогано розмовляв російською.

*   *   *

Галина Логинова,  Киев, 1972 г.
Галина Логінова, Київ,
1972 р.

Це був Богі (Богдан) Йовович. В Україні югослав опинився у 17 років, куди потрапив по лінії Червоного Хреста, і нині навчався у столичному медінституті на лікаря. Про обставини їхнього знайомства через роки Галина Олександрівна розповідала:

- Він сидів такий симпатичний, і щось в ньому таке було... Я увійшла, побачила його і зрозуміла: він – мій, а він відразу зрозумів, що я – його.

Подругу підтримала подруга Ірина Шевчук. У 1970-1971 рр.., коли вона ще не знялася в ролі командира відділення, молодшого сержанта Рити Осяніної в епічній військовій кінодрамі “А зорі тут тихі..." (1972) Станіслава Ростоцького, її життя бурхливо заповнював пристрасний, але важкий роман з пекучим красенем Талгатом Нігматуліним (1949-1985), майбутньою зіркою першого радянського бойовика "Пірати ХХ століття" (1979); той також навчався у ВДІКу, правда, на курс старше.

Чи було у Галини і Богі взаємне кохання? Так.

І - не просто взаємне. Ледве познайомившись зі студентом-іноземцем, Галина Логінова вимушено поїхала до Херсонської області. Її затвердили на роль Беатріче в радянській версії шекспірівської комедії "Багато галасу з нічого" режисера Самсона Самсонова.

кадр из шекспировской кинокомедии “Много шума из ничего” режиссера Самсона Самсонова, 1973 г.
Кадр з фільму "Багато галасу з нічого", 1973 р.

*   *   *

Як відчував Богі, що красуню можуть увести... Справді, партнерами по знімальному майданчику в тій ігровій стрічці були Костянтин Райкін (Бенедикто), Леонід Трушкін (Клавдіо) і кіно-Іхтіандр Володимир Коренєв (Хуан).

Тому югослав вирішив... їхати за коханою. Нагадаю, на той час, попри Договір про обмеження систем протиракетної оборони (ПРО) і Тимчасову угоду про обмеження стратегічних наступальних озброєнь строком на 5 років (договір ОСВ-1), укладених між СРСР і США, – іноземцям потрібно було мати дозвіл на пересування Радянським Союзом.

Тому за знімальною групою Богічу Йововичу довелося їздити... під чужим паспортом. І не від села до села, а з Херсонської області в Крим. Схоже, дідусеві гени в Богі заговорили: свого часу брати Йововичі – Богдан і Бранко втекли з Югославії, нелегально перейшли кордон з Албанією і вдало влаштувалися в Києві.

*   *   *

Галина Логинова,  Киев, 1973 г.
Галина Логінова, Київ,
1973 р.

Біда прийшла, звідки її закохані не чекали. Якийсь доброзичливець - явно зі знімальної групи - проявив пильність і... настукав.

Після повернення артистів до Києва на кіностудії імені О.П. Довженка зібрали загальні збори колективу і влаштували рознос антигромадській поведінці Логінової Г. О. Справа навіть була не в романі, а в тому, що комсомолка зв'язалася з... іноземцем. У таких випадках в актовому залі всі голови відразу дружно опустилися, а по партеру пішов шепіт, в якому чітко чулося "демон".

У совку подібні речі не схвалювалися, і чітко перевіряли характер. Оскільки актриса Логінова у поведінці вчасно не розкаялася і припиняти "негідну" поведінку відмовилася, Галину викликали в КДБ, де намагалися ідеологічно присоромити:

- Стільки коштів Радянська держава витратила на твою освіту, а ти сплуталася з іноземцем! Невже своїх хлопців мало?

Наївні... Такими грубими промовами тонку ельфійську безтілесність не здолати.

*   *   *

Попри все, у 1974 р пара офіційно одружилася. Спочатку молода сім'я жила на Борщагівці, а потім переїхали до київської Венеції – на Русанівку.

Галина Логинова с дочерью Милой,  Киев, 1976 г.
Галина Логінова з дочкою Міллою, Київ, 1976 р.

Молоді батьки милої Міліци особливо не занепокоїлися. Були вони зайняті кожен власною кар'єрою: Богі Йовович прагнув отримати диплом педіатра, а Галина Логінова поки мріяла про славу великої актриси, маючи в активі хіба що першу роль (Ольга Воронова) у телесеріалі "Тіні зникають опівдні" (1972) режисерів Валерія Ускова і Володимира Краснопольського. На дитину часу практично не залишалося, тому Міллу відправили на виховання до бабусі Тетяни Іванівни – в Дніпропетровськ. Тут дівчинка провела майже рік.

До слова, Тетяну Іванівну Логінову малютка, яка навчилася говорити, також не називала мамою, оскільки "мамою" називала свою другу виховательку дитячого садка №27 "Малюк" на вулиці Малогвардійській, 22Д, – Лідію Іванівну Гриченко. Це в Самарському районі Дніпра.

детский садик №27 “Малыш”, на улице Малогвардейской, 22, А
Дитячий садок №27 "Малюк"

Коли бабуся вперше привела трирічну дитину в садок, вона представила онучку як Міліцу. Незвичному сербському імені українські діти, природно, здивувалися. Втім, новенька справді виглядала принцескою - тонка прозора шкіра, блідо-сірі очі, спостережливий погляд трохи спідлоба. Вбирали дівчинку як на ті часи вишукано - вона завжди приходила у дитсадок в імпортному одязі: плаття до щиколоток і з довгим розпущеним волоссям.

Описуючи ельфів у романі "Пані та панове" ("Lords Аnd Ladies)"; 1992), англійський фантаст сер Террі Пратчетт (Sir Terence David John Pratchett; 1948-2015) стверджував:

- Ельфи чудові. Вони творять чудеса. Ельфи дивовижні. Вони викликають подив. Ельфи фантастичні. Вони створюють фантазії. Ельфи чарівні. Вони зачаровують. Ельфи чарівні. Вони заворожують.

*   *   *

Актриса Галина Олександрівна Логінова, якій не вдалося побудувати успішну кар'єру, ніби змалечку готувала дочку до життя на червоній доріжці, під захопленими поглядами натовпу. Як потім згадували виховательки "Малюка", описуючи враження від миленької Мілли:

- Цю дитину хотілося уважно розглядати... Коли вона з'являлася в садочку, погляд мимоволі приковувався спочатку до Мілли, а потім вже помічали й бабусю поруч.

А де ж, запитаєте, був батько? Він що, не брав участі у вихованні дочки? Ще у 1976 р. Богі Йовович полетів до Лондона, а дружині з дочкою дозволу на виїзд влада не дала. Тому Галині Олександрівні довелося самостійно виховувати дитину. Джерело доходів у актриси залишалося одне - зніматися в кіно. Правда, з роботою було не дуже: Марина в "Літо у Журавлиному" (1974), зла фея в "Казка як казка... " (1978), безіменний персонаж у "Київських зустрічах" і  Світлана у "Пробивній людині" (обидва: 1978).

Кадр из фильма «Голубой патруль», 1974 г.
Кадр з фільму "Блакитний патруль", 1974 р.

Кадр из  фильма «Миллионы Ферфакса», 1980 г.
Кадр з фільму "Мільйони Ферфакса", 1980 р.

Тільки через чотири роки дозвіл Галині Олександрівні Логіновій разом з дочкою Міліцею Йовович дали, і у 1979 р. вони вирушили до Великої Британії.

*   *   *

Фани бувають і нав'язливими сталкерами, не кожному вдається впоратися з яскравими почуттями при вигляді об'єкта обожнювання.

Одного разу якийсь хлопчина з її групи в садочку "Малюк" довго-довго вдивлявся в новеньку. А потім... підійшов і вп'явся зубами в губи дівчинки.

Принцесі стало боляче, вона заплакала. Від несподіванки (ельф плаче?!) заревів і малюк. Підбігла вихователька:

- Міліце, що сталося?

- Він їсти, напевно, хоче! – відповіла крізь сльози Фанталія.

– Я її поцілувати хотів, - збентежено пояснив юний Дон Жуан.

Коли ввечері бабуся прийшла забирати Міллу, виховательці довелося довго пояснювати Тетяні Іванівні Логіновій, чому у онучки розпухлі губи. Я вже казав вам:

- Ельфи дивовижні. Вони викликають подив. Ельфи фантастичні. Вони створюють фантазії.

*   *   *

Ні, Галина Логінова ніякої зозулею не була, бо завжди дбала про повноцінне виховання дочки. Коли прагнеш до великого, починаєш з малого... Незабаром Мілла почала займатися англійською мовою з приватним педагогом. Дівчинку бабуся всіляко заохочувала, коли онучка сідала за піаніно – майбутній зірці належить співати і танцювати. У домі Тетяни Іванівни з'явився програвач - дівчинка слухала платівки, щоб заучувати тексти пісень.

Чи були у "п'ятого елемента" новітнього французького кіно якісь фобії? Так…

З раннього дитинства Мілла Йовович боялася висоти. За словами виховательки, у садочку їй було страшно залізти навіть на невисокі сходи. Тому зніміть капелюха перед Люком Бессоном і можете лише уявити, скільки режисерові довелося пережити на знімальному майданчику блокбастера "П'ятий елемент" з бюджетом $90 млн.

*   *   *

Пам'ять у Мілли завжди була доброю. Дівчинка знала напам'ять багато віршів, особливо любила майбутня ЛіЛу "Муху-Цокотуху" Корнія Чуковського. Маленьку актрису розмовного жанру вирізняли чиста мова, незвична для дитини такого віку, і соковита, авторська декламація прочитаного. Вже тоді мали місце перші аншлаги.

Її "мама", вихователька садочка "Малюк" – Лідія Іванівна Гриченко, в одному інтерв'ю розповідала, що коли групу дітей садочка №27 на вулиці Малогвардійській, 22Д приводили з прогулянки, першою завжди переодягали Міллу. І принцеска просто сідала на стільчик і розважала інших читанням віршів. Ті слухали, немов їм читала сама Рина Зелена.

Ось так вихователям вдавалося спокійно всіх переодягнути – ніхто і не думав пустувати.

Ельфи чарівні. Вони зачаровують.

Ельфи чарівні. Вони заворожують.

*   *   *

Вперше на "справжню" сцену Міліца вийшла у тому ж дніпропетровському дитсадку №27. Як і інші дівчатка, вона грала роль... китайського паперового ліхтарика. Того дня вихованці давали великий гала-концерт - усі святкували 8-е Березня. На бенефіс дочки з Києва навіть приїхала столична актриса Галина Логінова.

Чарівність ельфів - притча во язицех... Тим часом його придумав той самий англійський літературний казкар Джордж Макдональд (George MacDonald; 1824-1905), який склав епос про кровожерних гоблінів. Тільки в казках, особливо в Ельфландії, ельфи чарівні і безсмертні, тільки в казках у них золотисте волосся, зелені очі, мелодійні голоси і легка хода.

*   *   *

Реальне життя - часто зовсім інше... Коли Миллі виповнилося 3 роки і 3 місяці, мати забрала дочку до Києва. А у січні 1981 р. майбутня голлівудська зірка разом з мамою полетіла з України. Возз'єднана сім'я сім місяців перебувала в Лондоні, а потім вирушила до США: спочатку мешкали в Сакраменто, Каліфорнія, потім – влаштувалися в Лос-Анджелесі, Каліфорнія.

Семья в Лос-Анджелесе, Калифорния, 1981 г.
Сім'я в Лос-Анджелесі, Каліфорнія, 1981 р.

- О, Голлівуде! - та облиште ви ці зітхання. За океаном на червоній доріжці їх ніхто не чекав. У 1980-х роках подружжя Йовович працювало... домашньою прислугою в будинку голлівудського режисера Брайана де Пальми (Brian De Palma; 1940): чоловік – кухарем, дружина - покоївкою. Тобто часу було предостатньо, і Галина Олександрівна повністю присвятила себе вихованню дочки, зокрема – розвитку її майбутньої кар'єри. Повільно починався зоряний зліт Мілли Йовович.

А яка доля батька голлівудської кінозірки?

У Богіча Йововича в США з педіатрією якось не склалося. Через безгрошів'я він потихеньку почав займатися махінаціями. Зрештою, у 1994 р. іммігранта заарештували за... незаконні операції з медичними страховками і засудили на 20 років в'язниці, хоча через п'ять років він вийшов на свободу. Наразі Богі Йовович працює менеджером в "Apex Sonography" в Лас-Вегасі, Невада.

Зрозуміло, що сімейне життя у пари не склалося, і у 2000 р. Галина Логінова з чоловіком розлучилися. У пекучого красеня Богі Йововича спалахнув роман з якоюсь аргентинкою, а у Міліци в 1998 р. раптом з'явився... маленький зведений брат Марко, якого кіноактриса бачила, зізнатися, кілька разів у житті.

*   *   *

12-летняя Мила с родителями после выступления в школе в Беверли-Хиллз, где она спела под гитару песню Stand by Me, 1987 г.
12-річна Мілла з батьками після

виступу в школі в Беверлі-Гіллз,

де вона заспівала під гітару пісню

"Stand By Me", 1987 р.

У країні рівних можливостей Галині Логіновій жилося не солодко... Щоб зводити кінці з кінцями і годувати маленьку дочку, колишня радянська кіноактриса працювала... прибиральницею. І не дивно: без знання мови іммігрантка не може претендувати на кращу роботу. Ба більше, через радянське походження роботодавці ставилися до неї вкрай насторожено.

Це позначалося і на майбутній голлівудській кінозірці. У дитинстві та підлітковому віці Мілла Йовович - друга літера "л" в імені додалася вже у США - теж страждала через своє походження. Однокласники грубо насміхалися з майбутньої "Жанни д'Арк", називали її... то "російською шпигункою" (Russian spy), то "комунякою" (commie).

- Ого, я не знав, що ельфи - расисти.

- Ми - не расисти! Як найкраща раса на світі може бути расистами?

Цей факт з її біографії не викинути. У державних школах Лос-Анджелеса колишня киянка так і залишилася чужою, хоча англійською оволоділа за три місяці. Був час, коли як важкий підліток Мілла могла загриміти за ґрати. Адже вона вживала наркотики, пробувала себе у вандалізмі, громила вітрини магазинів, шахраювала з кредитними картками. Їй, учасниці однієї з місцевих банд графітчиків, офіційно заборонили відвідувати великі торгові центри Лос-Анджелеса. На щастя, цей період у житті "п'ятого елемента" тривав недовго.

*   *   *

Саме становище ізгоя в середовищі ровесників змусило 12-річну дівчинку відсторонитися від життя ровесників і зосередитися на... кар'єрі моделі.

Вперше на обкладинці глянцю Мілла з'явилася, коли ходила в сьомий клас. Її дебют відбувся в італійському глянці "Lei" ("Вона") – знімок прикрасив обкладинку жовтневого номера за 1987 р. Потім юна модель брала участь у фотосесії для нью-йоркського фешн-журналу "Mademoiselle" (травень 1988). Того самого року був підписаний перший професійний контракт – з модельним агентством "Prima Modeling Agency", завдяки чому незабаром колишня киянка стала "обличчям" журналів "Vogue" і "Cosmopolitan".

обложка итальянского журнала “Lei”, 1987 г.
Обкладинка “Lei”, 1987 р.
Обложка “Mademoiselle”, май 1988 г.
Обкладинка “Mademoiselle”, травень 1988 р.

Тоді на тонку ельфійську безтілесність звернув увагу культовий американський фешн-фотограф Річард Аведон (Richard Avedon; 1923-2004), який створив блискучу серію знімків "Незабутні жінки світу, одягнені в "Revlon" ("The most Unforgettable Women In The World Wear Revlon").

Аж тут сполошилися американські ЗМІ:

- "Караул! Хоча цій моделі далеко до повноліття, а її нещадно експлуатують"…

1988 г.
1988 р.
1990 г.
1990 р.

Громадськість забурлила, а тема обговорювалася у багатьох національних ток-шоу. Поки обивателі перемивали кісточки, колишня киянка з'явилася ще у 15 виданнях. За кілька наступних років актив Мілли Йовович поповнився участю в рекламних кампаніях "Revlon", "Hugo Boss", "Guess" і "Calvin Klein", а гонорари досягли $3000 на день.

- Мініатюрні ельфи і феї раз у раз шикувалися в рекламні оголошення: "Якщо ти справжній маг, відвідай наш універмаг!", "Чаклуй, бабо, чаклуй, діду, із зубною пастою "Блендамед" і, нарешті, "Карта "Магістро" надійно захистить ваші гроші від чорної магії та гіперінфляції!"

*   *   *

Після першого шлюбу з партнером по фільму "Приголомшені та збентежені" ("Dazed Аnd Confused"; 1993), американським актором Шоном Ендрюсом (Shawn Andrews; 1971), який тривав якихось... два місяця, 16-річну модель ще паплюжило по життю. Приблизно в той же час (листопад 1994) Мілла викликала фурор у таблоїдах, з'явившись на обкладинці журналу "High Times" ("Саме час") з... косячком в руці.

Однак, професійним поглядом Галина Логінова розпізнала в дочці, успішній "моделі зі вилицями вартістю в мільйон доларів" – все-таки актрису і всіляко заохочувала її заняття в професійній школі акторів у Каліфорнії, а також уроки гри... на скрипці. Зрештою, нескінченні прослуховування і кастинги зіграли свою роль. Оскільки з нею завжди була мама, тонкій ельфійській безтілесності вдалося уникнути оцінки акторської майстерності на хтивих диванах.

У 1997 р. в її життя увірвався французький Спілберг, геніальний режисер Люк Бессон (Luc Paul Maurice Besson; 1959), який запропонував у новому блокбастері "П'ятий елемент" роль ЛіЛу (Leeloo) – рудоволосого кіборга, який рівною мірою безбашенно займається і коханням, і війною. Відтоді понеслося.

Кадр из блокбастера “Пятый элемент”, 1997 г.
Кадр з блокбастера "П'ятий елемент", 1997 р.

*   *   *

Це було повчально для того, хто мав бажання назавжди попрощатися з комплексом принцеси і не вдавав із себе особу королівських кровей. До речі, у 1996 р. кастинг на участь у фільмі "П'ятий елемент" Люка Бессона 21-річна актриса пройти не змогла. Коли на проби вона заявилася вбраною і нафарбованою так, немов модель для подіуму, крім кривої усмішки нічого не викликала.

Були ще й професійні хитрощі. На кастингу режисер найперше просив 300 претенденток на головну жіночу роль швидко вимовити повне ім'я героїні – Лілумін'Ай Лекат'Аріба Ламінач'Ай Екбат Де Себ'Ат. При цьому Люк уважно вдивлявся в обличчя - в жодної з актрис він не виявив довгоочікуваного "проблиску розуміння". Включно з Джулією Робертс.

Шанс знятися у знаменитого режисера надала доля. Якось у холі якогось готелю знову вони випадково зіткнулися. І Люк Бессон звернув увагу на незвичайну дівчину в простій футболці, джинсах, без макіяжу, а та до всього ж розповіла, що минулий тиждень після кастингу ім'я ЛіЛу переслідує її у снах. Люк придивився до дівчини більш уважно... Одне слово, свою роль Мілла Йовович отримала, і удвох вони придумали 400 слів і словосполучень "божественної мови", якою до кінця зйомок вільно спілкувалися і переписувалися.

Бути людиною в світі ельфів - завдання не з легких.

Олександр Рудяченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-