У Львові вперше за 400 років реставрують скульптуру на каплиці Боїмів

У Львові вперше за 400 років реставрують скульптуру на каплиці Боїмів

Фото, відео
Укрінформ
Реставратори досліджують скульптуру скорботного Христа на родинній усипальниці Боїмів, перлині пізнього Ренесансу у Львові, зведеній на початку XVII ст. За результатами досліджень буде визначено де реставруватимуть скульптуру: на місці чи у реставраційних майстернях.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради, передає Укрінформ.

«Проводиться дослідження фігури скорботного Христа на родинній усипальниці Боїмів. Протягом двох тижнів реставратори визначатимуть стан каменю, з якого виконана скульптура, дерева, з якого виконаний хрест та стан металевого німба. Пошукають поліхромні сліди або золочення. З’ясують конструктивний стан скульптури та міцність елементів кріплення. За результатами буде прийняте рішення щодо реставрації: на місці чи в реставраційних майстернях», - йдеться у повідомленні.

Фігура Ісуса Христа на куполі каплиці встановлена приблизно у 1597−1605 р., до її створення долучився вроцлавський будівничий Андрій Бемер — видатний скульптор Центрально-Східної Європи. Пам’ятка є унікальною і має велику архітектурну та мистецьку цінність.

Читайте також: Реставратори з Польщі оновили туристичний «магніт» на Тернопільщині

У камені під двометровою скульптурою Христа викарбувані слова: «Перехожий, зупинись і подумай, чи твоє страждання є більшим, ніж моє». Статуя не реставрувалася 400 років.

В міськраді повідомляють, що частину коштів на реставрацію скульптури скорботного Христа на мистецькому аукціоні зібрав Інститут банківської справи, решту коштів виділяє фундація «Полоніка».

Читайте також: На Тернопільщині почали реставрацію Чортківського замку

Каплицю Боїмів називають недослідженою перлиною Львова XVII століття. Вона оповита загадками і таємницями. Там переважно відправляли служби за упокій, а у криптах усипальниці спочивали три покоління Боїмів. Усього в усипальниці було поховано 14 членів їх родини. Згодом, у XIX столітті, усі поховання з центральної частини міста перенесли на нові львівські цвинтарі – Личаківський і Стрийський, де ж саме поховані Боїми не відомо.

Фото: Олександр Мазуренко, відео: Андрій Андрух.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-