Ткаченко заявляє, що українська кіноіндустрія стоїть перед вибором

Ткаченко заявляє, що українська кіноіндустрія стоїть перед вибором

Укрінформ
Українська кіноіндустрія має врешті обрати, чи робити фільми з розрахунком на Росію, чи створювати умови для співпраці зі світовими компаніями.

На цьому наголосив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час відкриття 11-го Міжнародного медіа форуму KYIV MEDIA WEEK, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В індустрії має решті-решт сформуватися консолідована точка зору, тому що ми не можемо стояти на розвилці - або ми співпрацюємо і далі виготовляючи продукцію і продаючи її росіянам, або ми все ж таки інвестуємо з боку держави у виробництво українських фільмів та серіалів та поступово з роками змінюємо цей алгоритм, який напрацьований був роками, коли тут виготовляється продукція і вона експортується в Росію», - сказав Ткаченко під час установчої дискусії-пресконференції «Медіабізнес. Перезавантаження».

Він зазначив, що українські продакшни мають певний інтерес в тому, щоб таку співпрацю і надалі продовжувати, «якщо держава не буде додатково і суттєво інвестувати у виробництво україномовного, англомовного продукту і створювати умови для співпраці зі світовими компаніями, з міжнародними платформами в тому числі».

«І зараз якраз триває така дискусія з колегами. Напрацьовані певні штрихи для стратегії "Кінокраїна 2.0". І ми віримо, що буде така консолідована точка зору, бо тут без консолідованої точки зору важко буде рухатися і шукати додаткові кошти для виробництва, навряд чи можна буде змінити ту систему мислення і бізнес-модель, яка існує досі в кіно- і серіальному виробництві», - акцентував міністр.

Водночас він наголосив, що з точки зору ландшафту кіноіндустрії, то за останні кілька років він надзвичайно змінився.

Читайте також: МКІП розробив стратегію підтримки українського кіно

«Всі прекрасно знають, що кілька років тому назад бокс-офіси українського кіно були на рівні нульової позначки. На сьогоднішній день десь 8-9% бокс-офісу складають українські фільми. Але на цьому зупинятися неможливо, тому що перед індустрією стоїть питання, як змінити парадигму співпраці з росіянами на виробництво національного фільму і співпрацю зі світовими компаніями для того, щоб не тільки в копродукції (випускати фільми – ред.), але і зйомки відбувалися в Україні, оскільки запрацювала система рібейтів, яка безперечно потребує вдосконалення, але тим не менше вона існує», - зауважив Ткаченко.

Він додав при цьому, що окремим пунктом варто виділити систему навчання, тому що є багато питань стосовно якості освіти, яка на сьогоднішній день існує в наших вишах. Крім того, є питання з точки зору освіти для технічного складу кіно- і телегруп. Також він зауважив щодо знання англійської мови, оскільки коли в Україну приїжджають іноземні компанії, вони задоволені якістю наших фахівців, їхнім рівнем, але з точки зору елементарної англійської мови є запитання.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури та інформаційної політики розробило стратегію "Кінокраїна 2.0", спрямовану на підтримку виробництва українських фільмів та серіалів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-