У Києві відкрили виставку до 80-річчя Богдана Ступки

У Києві відкрили виставку до 80-річчя Богдана Ступки

Фото
Укрінформ
В українській столиці, в Національному музеї Тараса Шевченка, відкрили унікальну виставку KOD STUPKA\\\КОД СТУПКИ, присвячену 80-річчю легендарного українського актора Богдана Ступки.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, спогадами про Богдана Ступку поділилися чимало митців, кіно- і театральних діячів.

Виставка портретів Богдана Ступки у Києві / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

“Ця виставка мені дуже подобається. Ми зібрали різні жанри — тут живопис Івана Марчука, Ольги Петрової, Владислава Шерешевського, Андрія Александровича; графіка Сергія Якутовича; монументальна робота Михайла Химича — різьба по лінолеуму; фотографії з молодості, багато з яких — із сімейного архіву; кіно- і театральні афіші, костюми. Серед яких дві старі афіші і костюм з першої вистави Богдана Ступки “Фауст і смерть”, де була його дебютна роль Механтропа — це передали із Львівського театру імені Заньковецької. Можна почути голос і побачити уривки з фільмів... Тобто виставка провокує на те, щоб подивитися на різні сторони творчості Богдана Ступки”, - сказав на відкритті експозиції Остап Ступка — син Богдана Сильвестровича.

Він нагадав, що запрацював Благодійний фонд Богдана Ступки, який має великі плани на розвиток української культури. “Ми будемо втілювати надалі хороші ідеї, те, що хотів зробити батько, щодо театру і кіно”, - зазначив Ступка.

Своєю чергою голова Благодійного фонду Богдана Ступки Ірина Батько-Ступка зауважила, що Богдан Сильвестрович почав театральну кар’єру Фаустом і завершив Фаустом, тільки вже в Київському театрі імені Івана Франка у виставі “Легенда про Фауста”, де він зіграв старого Фауста/Мефістофеля. Вона, зокрема, зазначила, що у залі з графікою Сергія Якутовича є книга, яку вони з художником зробили власноруч до 70-річчя Богдана Ступки. Вся та графіка увійшли в розкішний альбом-книгу «Я – Богдан», яку можна придбати у музеї.

Читайте також: Біля Львова з’явиться нова інтерактивна локація для туристів

Також вона розповіла історію про картину Івана Марчука, яка нині належить Національному художньому музею України. “Коли ми починали готуватися до ювілею, подивилися фільм “Осяяння” Володимира Денисенка, де герой Богдана Ступки приходив у галерею і художник дарує йому картину. Ця робота в 1971 році була написана Марчуком в період зйомок, і Марчук подарував її Ступці. Той залишив її на кіностудії, і вона зникла... Стільки років пройшло, а зараз музей дав її нам для виставки”, - поділилася вона.

Голос Богдана Ступки можна почути на виставці не тільки в епізодах фільмів.

“Я подивився ролик, де Богдан Сильвестрович читає вірш Ліни Костенко “Крила”, і написав роботу, яка є в залі серед двох чудових портретів, а також зробив відеоролик, в якому знято процес, як я працюю з цим полотном під голос Богдана Ступки. Роботу я написав місяця півтора тому, навіть не знав, що планується виставка. Це був просто емоційний порив”, - розповів журналістам художник Володимир Глухоманюк.

Виставка KOD STUPKA\\\КОД СТУПКИ буде відкрита для широкого огляду 29 серпня і триватиме до 10 вересня.

Як повідомляв Укрінформ, з нагоди 80-річчя від дня народження легендарного українського актора Богдана Ступки його пам’ять вшановують урочистими заходами у Києві. 27 серпня, в день ювілею майстра сцени і кіно, відкрили меморіальну дошку-горельєф на будинку, де він мешкав, що поруч із театром імені Івана Франка, де він з 1978 року працював актором, а з 2001-го ще й художнім керівником. Також 27 серпня у театрі Івана Франка відбулася вистава «Пер Гюнт» Генріка Ібсена на честь Богдана Ступки, який мріяв зіграти цю роль. Роль Пер Гюнта виконав його син Остап Ступка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-