Що покажуть «Сусіди»: кінофестиваль пам'яті анонсував програму

Що покажуть «Сусіди»: кінофестиваль пам'яті анонсував програму

Укрінформ
У Києві, в Сирецькому парку, 4–7 вересня відбудеться кінофестиваль «Сусіди», присвячений темі пам’яті, добросусідства та людських взаємин. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”.

“На фестивалі будуть представлені роботи українських і європейських незалежних режисерів. Відкриє захід документальний фільм, знятий українським істориком Юрієм Капаруліним, «Калініндорф». Стрічка розповідає про трагічну долю єврейського народу в однойменному селищі на Херсонщині. Туди радянська влада примусово переселила євреїв у 1920-х, а згодом більшість жителів загинула в результаті Голокосту”, - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Вебінари та Уроки пам’яті: Міносвіти долучиться до поширення знань про Голокост

Зазначається, що у програмі також - «У нашій синагозі» Івана Орленка, кращий короткометражний фільм 2020 року за версію кінопремії «Золота дзиґа». Головний герой намагається дізнатися, що сталося в старій місцевій синагозі. Одержимий загадковими подіями, він не звертає жодної уваги на те, що відбувається навколо. Картина знята за мотивами незавершеного оповідання Франца Кафки та представляє оригінальний погляд на можливий фінал недописаної історії.

Продовжить тему історичної пам’яті анімаційний фільм з елементами автобіографії «Моя улюблена війна» латвійської режисерки Ілзе Бурковської-Якобсен. Він розкриває сутність радянської пропаганди, яка активно експлуатувала тему Другої світової війни. Натомість поціновувачів класики кіно зацікавить картина «У Єрусалимі», що розповідає історію міста до об’єднання. Ця робота Давида Перлова, одного з найвидатніших ізраїльських режисерів та засновника документального кінематографа держави Ізраїль, отримала бронзову нагороду Венеціанського фестивалю 1963 року.

Як повідомляється, кінострічки транслюватимуться на сцені Сирецького парку. Усі покази відбуватимуться мовою оригіналу з українськими субтитрами. Глядачі зможуть поспілкуватися з режисерами. Програма також передбачає історичні та мистецькі лекції, екскурсії, присвячені трагедії Бабиного Яру та подальшій долі цієї місцевості.

Читайте також: У Бабиному Яру створять інноваційний музейний комплекс

Кінофестиваль відбудеться у межах проєкту «Сусіди», започаткованого Меморіальним центром Голокосту «Бабин Яр». Проєкт «Сусіди» – це цикл культурних заходів просто неба для жителів районів навколо Бабиного Яру: Сирця, Дорогожичів, Лук’янівки та Куренівки. Він стартував у червні цього року.

«Нам важливо відновлювати теплі стосунки та розвивати концепцію добросусідства серед жителів прилеглих до Бабиного Яру територій. Проєкт «Сусіди» триває всього третій місяць, але вже набув великої популярності, сумарно на наші події прийшли понад півтори тисячі людей. «Сусіди», як ми називаємо місцевих мешканців, допомагають нам з організацією, поширюють афіші, діляться корисними контактами. Ми дуже вдячні за такий ентузіазм і сподіваємося й надалі розвивати культуру добросусідства», - коментує керівниця проєкту Інга Заславська.

Як зазначається, вхід на всі заходи в межах кінофестивалю вільний. На місці також працюватиме фудкорт, а на Facebook-події організатори детальніше розповідатимуть про кожен захід фестивалю.

Програма кінофестивалю на кожен день — на сайті Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-