У Києві вшановують пам’ять Богдана Ступки

У Києві вшановують пам’ять Богдана Ступки

Фото
Укрінформ
З нагоди 80-річчя від дня народження легендарного українського актора Богдана Ступки його пам’ять вшановують 27 серпня урочистими заходами у Києві.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, у день ювілею відкрили меморіальну дошку-горельєф на будинку, де мешкав Богдан Ступка, що по вул. Заньковецькій, 1/3, поруч із театром імені Івана Франка, де він з 1978 року працював актором, а з 2001-го - ще й художнім керівником.

Автор горельєфа - скульптор Микола Зноба зобразив Богдана Ступку в яскравому образі - з капелюхом, яким вітає перехожих. Поруч з горельєфом - табличка “У цьому будинку від 1987 року до 2012 року мешкав Богдан Ступка, майстер сцени і кіно”, така ж дошка тут розміщена і англійською мовою.

Читайте також: Українці назвали В'ячеслава Чорновола найбільшим захисником їхніх інтересів

“Те, що зараз відбувається, це тільки перший крок у вшануванні пам’яті наших видатних митців. Це перший крок, який започаткував Благодійний фонд імені Богдана Ступки, що має на меті не тільки акції, пов’язані з ім’ям Ступки. Це робота надзвичайно перспективна по вшануванню і розвитку української культури, популяризації в першу чергу української культури в цілому”, - наголосив Остап Ступка, син артиста, відкриваючи барельєф разом з іншими членами родини Богдана Сильвестровича.

Як зазначалося, капелюхи були невід'ємною частиною образу Богдана Сильвестровича, і дорогою до театру він любив вітатися з людьми, знімаючи капелюха на знак пошани.

Член опікунської ради фонду Богдана Ступки, меценат проєкту Григол Катамадзе розповів, як вони разом гуляли вздовж вулиці Заньковецької. “Я дуже добре пам’ятаю — і це не був артистизм, це було природньо від нього, — як він знімав цього капелюха перед пересічними людьми, вітався з незнайомими... Богдан Сильвестрович був вшанований при житті. Але дуже добре, що і зараз, коли його немає серед нас, в день ювілею, в день його 80-річчя ми відкриваємо цей горельєф, який саме так відображає Богдана Ступку”, - підкреслив Катамадзе.

Читайте також: На Одеському кінофестивалі відбудуться майстер-клас і показ фільмів Террі Ґілліама

Голова Державного агентства з питань мистецтв та мистецької освіти Галина Григоренко наголосила, що з боку держави найважливіше зробити, щоб такі постаті, як Богдан Ступка, були належно пошановані, щоб вони ставали героями для наступних поколінь. “Ми будемо разом з Благодійним фондом засновувати щорічний Міжнародний театральний фестиваль”, - повідомила вона.

Своєю чергою заступниця голови Київської міської держадміністрації Марина Хонда розповіла про ініціативу Благодійного фонду щодо перейменування одного зі скверів столиці на честь Богдана Ступки. “Я впевнена, що ми у вересні підтримаємо цю пропозицію. І пам’ять про цю незабутню людину завжди буде на карті міста Києва”, - сказала Хонда.

Як нагадав, зокрема, ексміністр культури Ігор Ліховий, Ступка свого часу теж був міністром культури. “Ми жартували, що він грав роль міністра. Насправді він був хорошим міністром... Богдан Сильвестрович — надзвичайно яскрава постать. Вже 9 років, як його з нами немає, але він залишив по собі потужне енергетичне поле, яке ми будемо відчувати ще багато-багато років”, - зауважив Ліховий.

Читайте також: У рамках КМКФ «Молодість» провели мистецький вечір із нагоди 80-річчя Богдана Ступки

Генеральний директор-художній керівник театру імені Івана Франка Михайло Захаревич наголосив, що Богдан Сильвестрович був гарним керівником і геніальним артистом, при цьому надзвичайно людяним і щедрим. “Він був непересічною людиною. Про нього можна писати дуже-дуже багато, хоч уже багато написано. Ми в театрі робимо все, щоб його творчість була відома і з нею продовжували знайомитися молоді покоління”, - зазначив Захаревич.

Він додав, що сьогодні ввечері в театрі Франка відбудеться вистава «Пер Гюнт» Генріка Ібсена на честь Богдана Ступки, який мріяв зіграти цю роль.

“Якби він був з нами, то сьогодні вийшов би в ролі Пер Гюнта. А Остап Ступка вийшов би в ролі молодшого Пер Гюнта. Я думаю, він побачить, як сьогодні гарно Остап виконує цю роль”, - сказав Захаревич.

Читайте також: Зеленський — про Франка та Ступку: Обидва були великими українцями

Також у цей день в Національному музеї Тараса Шевченка відбудеться презентація майбутньої унікальної виставки KOD STUPKA///КОД СТУПКИ під час її монтажу і вдосконалення останніх деталей.

Проєкт KOD STUPKA///КОД СТУПКИ – це виставка портретів Богдана Ступки, написаних відомими художниками: Владиславом Шерешевським, Іваном Марчуком, Ольгою Петровою, Андрієм Александровичем-Дочевським, Михайлом Химичем; це фотопроєкт з життя Актора; презентація книги-альбому «Я – Богдан»; образи Ступки в графіці Сергія Якутовича; експозиція костюмів і колекції театральних і кіноафіш; відеоколаж з вистав та фільмів Богдана Сильвестровича. Виставка буде відкрита для відвідування з 29 серпня по 10 вересня.

Фото Геннадія Мінченка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-