У Києві розпочався концерт-подорож «Ковчег «Україна»: десять століть української музики»

У Києві розпочався концерт-подорож «Ковчег «Україна»: десять століть української музики»

Фото
Укрінформ
У Києві на Михайлівській площі розпочалася одна з головних подій у програмі святкування 30-річчя Незалежності України - концерт-подорож «Ковчег «Україна»: десять століть української музики», що поєднає традиційну і класичну музику, шедеври образотворчого мистецтва і новітні технології.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, сцена, на якій відбувається дійство, має форму корабля-ковчега з LED-екранами у формі кола. Щоб оживити шедеври традиційного мистецтва, передбачені AR-ефекти доповненої реальності.

Концерт «Ковчег «Україна»: десять століть української музики» / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

Хедлайнером концерту є Домініка Чекун – 85-річна співачка з Полісся, хранителька традиції ритуального співу. Вона першою вийшла на сцену, виконавши пісню «а капелла», без музичного супроводу, зачарувавши своїм співом величезну авдиторію.

Концерт «Ковчег “Україна"», яким розпочинаються державні свята з нагоди 30-ліття Незалежності, покликаний відобразити тисячолітню історію нашої держави через українську музику від давніх часів до сучасності.

Читайте також: Перші відзнаки «Національна легенда» отримали сім видатних українців

Ініціатором і креативним продюсером проєкту є засновниця культурної платформи Ковчег «Україна» Ярина Винницька. Співавторка і головний диригент концерту – зірка світової класичної сцени Оксана Линів.

Цей проєкт, за словами Ярини Винницької, зібрав кращих виконавців, кращих композиторів, кращі сингли за десять століть. Він є своєрідною антологією української музики, представленою у понад 20 шедеврах української музичної спадщини у новому, сучасному звучанні.

У музичній команді «Ковчега» - відомі українські гурти і солісти «ДахаБраха», «Хорея Козацька», «Курбаси», Уляна Горбачевська, а також Молодіжний симфонічний оркестр під орудою Оксани Линів, Національна чоловіча капела «Дударик», Київський дівочий хор ім. Лисенка, оперні солісти – сопрано Оксана Нікітюк і тенор Назар Тацишин.

Читайте також: МКІП сприятиме просуванню проєкту Тіни Кароль «Молода кров»

До «Ковчега» приєднаються зірки української сцени – Аліна Паш, фронтвумен гурту «The Hardkiss» Юлія Саніна, Wellboy, Джамала, Святослав Вакарчук.

Своєрідний гімн проєкту виконають Сергій Жадан та гурт “ДахаБраха”. Це пісня-легенда про Ноя на український лад, слова до якої написав Жадан.

Захід організований Міністерством культури та інформаційної політики, Державним агентством з питань мистецтв та мистецької освіти спільно з культурною платформою Ковчег «Україна». До ініціативи також доєдналась творча команда телеканалу 1+1, який покаже телеверсію концерту.

Читайте також: МКІП привітало переможців міжнародного пленеру «The best artist – 2021»

Цей концерт-колаж має перезавантажити «музичні архіви» країни та зробити їх цікавими сучасному слухачеві, а також відкрити світові невідому колосальну музичну спадщину України.

Фото: Євген Котенко, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-