Четвертий день Одеського кінофесту: «Спокуса» Вергувена та антиутопія Гілліама

Четвертий день Одеського кінофесту: «Спокуса» Вергувена та антиутопія Гілліама

Укрінформ
На 12-му Одеському міжнародному кінофестивалі 17 серпня глядачі подивилися конкурсний фільм «Простір» Дмитра Томашпольського, відбулись покази фільмів «Ґунда» Віктора Косаковського та «Спокуса/Бенедетта» Паула Вергувена з програми «Гала-прем’єри». 

Окрім того, відбулися покази стрічок «Ольга» Елі Ґраппе («Фестиваль фестивалів»), «Непомітне зникнення» Азазела Джейкобса («Спеціальні покази») та «Бразилія» Террі Ґілліама. Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ОМКФ.

«Національний конкурс відзначився показом стрічки у жанрі фантастики “Простір” режисера Дмитра Томашпольського. Цікаво, що фільм знімався в умовах ізоляції під час пандемії COVID-19», - ідеться в повідомленні.

Читайте також: На Одеському кінофестивалі відбулася прем’єра «Аннетт»

«На третій день карантину у березні 2020 року прийшла ідея зняти фільм - ігровий, фантастичний, повнометражний. Актори були запрошені завдяки оголошенню на Фейсбуці. Головною умовою для зйомок було те, що актори повинні були перебувати виключно на ізоляції та виконувати кожний день нове завдання. Наприкінці трьох місяців зйомок ми отримали сімсот годин матеріалу», - розповів режисер фільму.

Продюсер стрічки Олена Дем’яненко зауважила: «Ця історія нам усім надала рік життя не в ізоляції, адже ми весь цей рік знімали кіно».

Зазначається, що новий фільм Паула Вергувена «Спокуса/Бенедетта» зібрав повну залу Фестивального палацу. Біографічна стрічка розповідає історію про чорницю, яку звинуватили у перелюбстві і одержимості. В основі сюжету - протоколи процесу. Також глядачі познайомились з документальною чорно-білою стрічкою «Ґунда» режисера Віктора Косаковського. Це фільм-спостереження за життям тварин на фермі. У фільмі немає слів, закадрового голосу й музики, а в кадрі відсутні люди. Картина була номінована на Премію Європейської кіноакадемії як «Найкращий європейський документальний фільм». Хоакін Фенікс, який спродюсував фільм, назвав його «глибоко медитативним і проникливо важливим».

Читайте також: На Одеському фестивалі вручили «Золотого Дюка» за внесок у кіномистецтво

Член журі 12-го Одеського кінофестивалю Елі Ґраппе представив власний фільм «Ольга». Історія заснована на реальних подіях і розповідає про долю 15-річної української гімнастки, яка має поїхати з України, поки її мати, яка працює журналісткою, висвітлює події Євромайдану. Стрічка отримала приз спільноти письменників та композиторів SACD — за найкращий сценарій Каннського тижня критики.

«Мені хотілося конкретно подивитися на обрану тему, тому довелося залучити дуже багато українців для подолання відстані... Багато справжніх історій увійшли до фільму. Я спілкувався з українцями у Франції та Швейцарії, і моя робота полягала в тому, щоб вплести у фільм ці історії та передати це через головну героїню», - розповів режисер.

У програмах ретроспектив показали стрічку «Аматор» Кшиштофа Кесльовського та «Настроювач» Кіри Муратової. В секції «Спеціальні покази» представили комедійну драму «Непомітне зникнення» Азазела Джейкобса з Мішель Пфайффер у головній ролі та антиутопічну стрічку «Бразилія» Террі Ґілліама.

Читайте також: Забуті в темряві. Нотатки з Одеського кінофестивалю

У межах Літньої кіношколи відбулись майстер-класи на теми «Музика в кіно» та «Візуальне рішення фільму», в яких взяли участь композитори Антон Байбаков і Микита Моісеєв, а також оператор Сергій Стеценко.

У межах професійної секції Film Industry Office відбулися дискусії про досвід співпраці України з фондом «Єврімаж», про копродукційні можливості та специфіку міжнародних кінофестивалів і премій, на зразок «Оскара».

У другий день Кіноринку відбулися презентації компаній KINOMANIA, АРТХАУС ТРАФІК, SVOEkino, 86Prokat та РЕАЛ КІНО. Також відбувся з’їзд союзу кінотеатрів України.

Читайте також: У кінотеатрах до Дня Незалежності покажуть фільм, «зібраний» із відеозаписів українських бійців

Як повідомляв Укрінформ, 12-ий Одеський міжнародний кінофестиваль розпочався 14 серпня і триватиме до 21 серпня. Кінофестиваль приурочений до 30-річчя Незалежності України і акцентований на національному кіно.

На фото: фільм "Спокуса-Бенедетта"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-