У Софії Київській покажуть виставку скульптур Пінзеля та його учня

У Софії Київській покажуть виставку скульптур Пінзеля та його учня

Фото
Укрінформ
У Національному заповіднику “Софія Київська” 11 серпня відкриється проєкт “Катарсис”, що включає пізньобарокові скульптури XVIII сторіччя Йоганна-Георга Пінзеля та його учня Франциска Олендзького, а також роботи сучасного митця Олександра Животкова.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відкриття проєкту “Катарсис” передує фестивалю Bouquet Kyiv Stage, в межах якого він відбувається.

«Ми презентуємо унікальне явище для Києва і України. Ми намагалися в цих величних залах обʼєднати минуле і майбутнє. Готувалася виставка досить довгий час. І я вдячна Львівській національній галереї імені Бориса Григоровича Возницького за надані унікальні роботи. Ми маємо велику надію на ту оцінку киян і наших гостей, які побачать ці шедеври. Я впевнена, що вона буде найвищою. А ще найвищою буде в поєднанні із творами сучасного митця Олександра Животкова», - сказала генеральна директорка заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська.

Читайте також: Бучач на Тернопільщині готується до «Днів Пінзеля»

Вона також додала, що велика кількість унікальних творів зберігається у фондах Львівської галереї і планується наступна виставка.

«Ми покажемо портретну галерею, яка зберігається в цих фондах. Її в Києві ніхто не бачив. Більшість провідних музеїв не могли б похвалитися таким унікальним доробком, який зберігається там. Можливо, в рамках наступного фестивалю ми таку виставку зробимо», - зазначила Куковальська.

На виставці "Катарсис" представлять дві роботи Пінзеля, які вперше у Києві, та роботи Олендзького, які зберігались у фондах Львівської національної галереї і досі ніколи не виставлялися.

Читайте також: Активісти на Прикарпатті рятують храм, де творив Пінзель

«Наша галерея володіє найбільшою колекцією творів геніального майстра Пінзеля. Це найбільш загадкова фігура в історії європейського мистецтва XVIII століття. В цій експозиції представлено пʼять творів із наших фондів - «Святу Анну» та «Голову ангела» Пінзеля. Також три роботи учня, послідовника та яскравого представника школи Пінзеля Франциска Олендзького - це «Алегорична постать з дитям» та дві фігури ангелів», - розповіла заступниця гендиректора Львівської національної галереї мистецтв імені Возницького Анна Легедза.

Як зауважила кураторка виставки Тетяна Волошина, твори трьох представлених художників, таких різних за часом, стилістикою і спрямуванням, поєднує вибір техніки - це різьба по дереву, а також поєднання смислове.

«Ми намагалися створити простір сучасного екуменістичного храму, храму всіх релігій. І саме тому така назва проєкту - «Катарсис», - зазначила Волошина.

Читайте також: Ткаченко перевірив, як реставрують «Софію Київську»

Вона розповіла, що в експозиції роботи Животкова, створені ним в різні часи, 2010-го, 2020 року. Зокрема, це роботи «Оранта», «Спас», «Богородиця», «Древо життя», три твори із серії «Врата».

Тут також є одні з останніх робіт Животкова — із серії “Київ. 2014”. “Одна з них “22 січня” приурочена до першого пострілу, коли Сергія Нігояна убили на Майдані - хлопця з Дніпропетровська, вірменина, який приїхав у наш Київ на свою Голгофу. Другий був білорусом. Третій — українцем. Ці троє хлопців пішли від нас, виборюючи нашу незалежність. Друга “18 лютого” присвячена подіям, коли почалися масові вбивства. Напередодні Дня Незалежності України знаково показати ці роботи... Це вражаючі абстрактні твори. Животков - художник, який пережив ХХ століття всередині себе і він не міг, як Пінзель чи Олендзький, зображати реалістичні образи”, - сказала засновниця Stedley Art Foundation Стелла Беньямінова.

Пресвідкриття виставкового проєкту "Катарсис" у Києві / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

Виставка організована в межах фестивалю високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage і триватиме з 11 серпня 2021 року до 5 січня 2022 року. Вона відображає цьогорічну тему фестивалю “МИ. Між минулим і майбутнім” і є синтезом скульптурного мистецтва різних епох.

Організатори проєкту - Дом Майстер Клас, Stedley Art Foundation, Національний заповідник «Софія Київська» та Львівська національна галерея мистецтв імені Возницького.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-