Зіброва обурив переклад на російську мову реклами концерту Винника на «Інтері»

Зіброва обурив переклад на російську мову реклами концерту Винника на «Інтері»

Укрінформ
Народний артист України Павло Зібров розкритикував російський переклад реклами концерту Олега Винника в ефірі телеканалу "Інтер".

Як передає Укрінформ, про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Сьогодні моєму обуренню немає меж і не вистачає слів українською мовою. Перемикав телевізійні канали і випадково потрапив на рекламу концерта Олега Винника на каналі Інтер, який, доречі, з задоволенням буду дивитись, але..... Повернемось до реклами, яка звучала з вуст ОЛЕГА українською мовою і також рухомий рядок і його пряма мова теж українською і, раптом.... - за кадром голос диктора все це перекладає на російську мову. Здалося по мені вдарив струм ОБУРЕННЯ. І це - перед 30-річчям Незалежності України!" - зазначив народний артист.

Читайте також: Джордж Кент розповів, як вивчив українську мову

Він зауважив, що "по-перше, це порушення закону про МОВУ, бо реклама з 16 липня 21 року має звучати тільки Українською мовою. І мені цікаво запитати у генерального продюсера телеканалу Інтер госпожи Безлюдної, яка мені, здається просто не поважає закони України. Скажіть, будь ласка, громадяни України не розуміють українську мову, чи цей концерт буде транслюватися у Воронежі, або Ростові????"

Зібров також звернувся до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з проханням проаналізувати раніші реклами цього концерту на телеканалі та порадив генпродюсеру Інтера "полюбити" нарешті Україну і "нашу мову так, як люблю її я, Народний артист України Павло Зібров".

Як повідомляв Укрінформ, 20 липня Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Фейсбуці заявив, що за результатами моніторингу Секретаріату уповноваженого із захисту державної мови було виявлено порушення мовного закону шістьма українськими телеканалами. Також Кремінь звернувся до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з проханням застосувати до згаданих телерадіоорганізацій визначені законодавством санкції.

16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Читайте також: Інтер, Україна, ICTV і не тільки: канали та телепередачі, що порушують мовний закон

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

14 липня 2021 року Велика палата Конституційного суду України визнала конституційним Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Читайте також: Порушення телеканалами мовного закону може загрожувати нацбезпеці України – Кремінь

16 липня 2021 року набули чинності частини друга-шоста, восьма статті 23 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», якою унормовано застосування державної мови у сфері культури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-