Порушення телеканалами мовного закону може загрожувати нацбезпеці України – Кремінь

Порушення телеканалами мовного закону може загрожувати нацбезпеці України – Кремінь

Укрінформ
Систематичне невиконання та порушення вимог мовного закону телерадіоорганізаціями може загрожувати національній безпеці України.

Як передає Укрінформ, про це написав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Фейсбуці.

"Свідоме та систематичне невиконання та порушення вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» може розцінюватися як зазіхання на визначений Конституцією України та цим Законом юридичний статус української мови як державної, бо «будь-які зазіхання на юридичний статус української мови як державної на території України неприпустимі, оскільки порушують конституційний лад держави, загрожують національній безпеці та самому існуванню державності України", - написав Кремінь.

Читайте також: Герасим’юк: Нацрада не отримувала звернення про порушення мовного закону шістьма каналами

Він зазначив, що за результатами моніторингу ефіру загальнонаціональних телеканалів переважна більшість телерадіоорганізацій чітко виконує норму мовного закону. Але, за його словами, в діяльності окремих телеканалів, як скажімо “Інтер” та “Україна”, продовжують фіксуватися трансляції фільмів та серіалів недержавною мовою, що є порушенням вимог закону.

“Закликаю телерадіоорганізації і надалі неухильно виконувати норми частини 6 статті 23 Закону та забезпечити демонстрування у своїх ефірах фільмів та серіалів державною мовою. Боротьба за інформаційний простір - одна з головних битв за українську!”, - наголосив Кремінь.

Як повідомлялося, 16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

Читайте також: Інтер, Україна, ICTV і не тільки: канали та телепередачі, що порушують мовний закон

14 липня 2021 року Велика палата Конституційного суду України визнала конституційним Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

16 липня 2021 року набули чинності частини друга-шоста, восьма статті 23 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», якою унормовано застосування державної мови у сфері культури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-