Історію художниці українського наїву Поліни Райко розповіли у коміксах

Історію художниці українського наїву Поліни Райко розповіли у коміксах

Фото
Укрінформ
Молоді художники з півдня України під час воркшопу, що відбувся на Херсонщині, створили комікси, присвячені художниці українського наїву Поліні Райко – серед цих коміксів є роботи, виліплені з пластиліну, намальовані на кахелі, використані також діджитал-техніки.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла куратор проєкту та голова Центру культурного розвитку «Тотем» Олена Афанасьєва.

«Ми зібрали творчу молодь з півдня України, приїхали молоді художники, які працюють з коміксами, - з Одеси, Миколаєва, Запоріжжя, Бердянська. У нас було 28 заявок і ми обрали 15 учасників та учасниць, запросивши на тиждень на Херсонщину. Вони відвідали будинок Поліни Райко ( у місті Олешки – ред.), їм розповіли історію її життя. І у них було завдання – розповісти історію Поліни Райко в коміксах, але не просто як біографію, а щоб кожен створив саме таку, знаєте, власну історію, щось вигадав, щось додумав», - розповіла Афанасьєва.

Читайте також: У Львові презентували книгу про наймолодшого сина Івана Франка

Вона переконана, що Поліна Райко – це бренд Херсонщини, і вже навіть комерційні структури зрозуміли, що це ім’я можна використовувати як бренд. Але в культурі поки що дуже мало переосмислень, актуалізації творчості Райко.

За словами куратора проєкту, результат воркшопу – це не лише фінальні 15 робіт, але й проміжні роботи, тому загалом йдеться про близько 30 робіт молодих художників. Серед них є комікс на одну сторінку, де, за сюжетом, до Поліни Райко приходить королева Єлизавета, а ще є комікси, виліплені з пластиліну, намальовані на кахелі, є і діджитал-техніки (на планшеті).

Читайте також: Кличко випустив книжку своїх «афоризмів»

«Ми будемо створювати онлайн журнал, буде також друкований журнал – плануємо його на 64 сторінках, молодь розповість у формі сучасного коміксу, на що їх надихнула творчість Поліни Райко», - сказала Афанасьєва.

Вона зазначила, що цей проєкт підтримала програма «Дім Європи» («House of Europe»). Умовою було, щоб до заходу долучився ментор з ЄС. Ним стала ментор, художниця коміксів з Берліну Марлен Крауз (Marlene Krause), яка працювала з молодими українськими художниками онлайн і спостерігала за тим, як вони створювали свої комікси.

Як повідомила куратор, для Крауз надіслали напередодні матеріали про Райко, і вона у захваті від її творчості. «Вона розуміє, що таке наївне мистецтво, арбрют (це мистецтво людей, які не мають художньої освіти). Вона на цьому розуміється, вона в цьому бачить відвертість мистецтва, і її ця тема захопила», - додала Афанасьєва.

Читайте також: Художник з Тернополя проілюстрував книгу нобелівського лауреата

Вона вважає, що таке знайомство молодих українських художників з творчістю Райко дуже важливе, адже художницею цікавляться туристи, мистецтвознавці, а у молоді вона просто залишається поза увагою.

«Їм здається, що це така народна творчість – бабуся щось таке традиційне намалювала. А насправді у Поліни Райко є традиційні елементи у мистецтві, але вона абсолютно унікальна. І розповісти треба молодій аудиторії про неї, і тому ми вигадали такий захід. Херсонські учасники, звісно, чули про Райко, з Одеси одна дівчина про неї чула, а так учасники воркшопу багато хто вперше почув. Тепер про Поліну Райко розказуватиме молодь», - переконана Афанасьєва.

А ще, за її словами, важливо проводити такі заходи задля збереження унікального будинку, стіни та стелі якого розмалювала Райко. Нині його хоч і називають музеєм, але це для туристів, насправді, ніякого статусу будинок не має – він перебуває у приватній власності, і питання його музеєфікації не вирішене.

Читайте також: Фантастичну поему Ліни Костенко проілюстрував винахідник геліографіті

Наразі обласна інспекція з охорони пам’яток історії та культури переймається питанням надання відповідного статусу цьому будинку. Як підтвердив у розмові з кореспондентом агентства начальник обласної інспекції з охорони пам’яток історії та культури Іван Солоницький, нині актуалізують весь перелік пам’яток, які є в області, і є перспектива включення будинку Поліни Райко у Державний реєстр нерухомих пам’яток культурної спадщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-