Яким українські зірки запам'ятали Чапкіса

Яким українські зірки запам'ятали Чапкіса

Укрінформ
У Києві, в Національній філармонії, відбулася церемонія прощання з легендарним українським танцівником та хореографом Григорієм Чапкісом.

Його згадували як надзвичайного життєлюба і закохану в свою справу особистість, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми були знайомі більше 15-ти років. Для мене він — людина з великої букви. Це справжній маестро, який понад усе любив танець, любив життя. Кожного разу, коли ми спілкувалися, я дивувався, як у нього горять очі — і на паркеті, і поза паркетом. Коли ми зустрічалися, він казав: “Привіт, мій молодий друже!” і міцно стискав. Це, мабуть, спогади, які залишаться зі мною назавжди”, - розповів Влад Яма, хореограф, танцюрист, суддя телепроєктів «Танцюють всі!», «Україна має талант», «Танці з зірками».

Він зауважив, що в книзі пам’яті подякував маестро за всі теплі слова, які чув від нього за всі роки. Яма також додав, що найцінніша настанова його старшого друга — це жити в танці й цінувати кожну секунду в ньому, прагнути потрапити на паркет якомога частіше.

Читайте також: Чапкіс одружився з молодшою на 52 роки коханою

Своєю чергою генеральний директор Національної філармонії Дмитро Остапенко нагадав у розмові з кореспондентом Укрінформу, що Григорій Чапкіс працював в ансамблі Вірського саме за Вірського, і розквіт його творчості був саме тоді.

“Це найвищого рівня майстерність, яку він проявляв у цьому колективі, викликаючи захоплення. Він був одним із найкращих. У нього був свій жанр — якщо “повзунець”, то така техніка виконання, що не кожен зможе, бо для цього треба цілий комплекс якостей. У нього до останнього було публічне життя, пов’язане з творчістю — викладацька робота, участь у популярних програмах, де він відрізнявся від багатьох суддів доброзичливістю, професіоналізмом в подачі порад, залишав людині надію і віру в себе для того, щоб вона працювала і розвивалася”, - зазначив Остапенко.

“Григорій Миколайович — це зразок професіоналізму, зразок того, як треба любити свою професію і бути відданим їй до останнього подиху. Це унікальна постать, яка уособлювала світло. Коли він з’являвся на кафедрі, це завжди було свято. Це був джентльмен, еталон галантності, в ньому була присутня внутрішня культура. Навіть коли я провідувала його в останні дні в лікарні, - він був надзвичайно слабким, ледве зміг сісти на крісло, - вишукано одягнувся, тримався, як завжди... Він завжди казав: “Ти ніколи не повинна показувати, що тобі важко, що тобі щось болить. Ти маєш іти з гордо піднятою головою”, - сказала Ольга Бігус, декан факультету хореографічного мистецтва КНУКіМ, де був професором Григорій Чапкіс.

Читайте також: Зеленський нагородив Чапкіса орденом

Також, за її словами, Чапкіс дуже пишався дружбою з Павлом Вірським, в ансамблі якого був солістом і спогадами про якого ділився зі студентами.

А співак, композитор, народний артист України Павло Зібров згадував про Чапкіса як про завжди веселого, життєрадісного, бойового.

“Він був боєць до останнього. Справжня особистість. З нього треба брати приклад. І не зважати на вік, скільки тобі років, не дивитися на паспорт. Він себе почував до останнього подиху в строю. А на проєкті “Танці з зірками” він казав: “Не хвилюйся, все буде нормально, все буде класно. Я знаю, ти зможеш”. Я хотів кидати, тому що це фізично дуже тяжко, кожен день по дві репетиції. Але Григорій Чапкіс переконував: “Ти що! Ти навчишся на все життя танцювати вальс, танцювати танго. В тебе буде струнка фігура!”. Він заохочував і підбадьорював. Йому теж було тяжко виходити, але він нікому це не показував і не жалівся”, - згадував Зібров.

А член родини Чапкісів Ірина Глоба розповіла, що їхня родина, незважаючи на те, що розкидана по всьому світу — в Німеччині, Ізраїлі, у США, Італії — сьогодні морально присутня тут.

“Усім нам важко, тому що Григорій Миколайович був унікальною людиною, він був старійшиною нашого роду. Все, що в житті пов’язане з ним, було надзвичайно яскравим. Він був сповнений життєвої сили, енергії, любові до життя. А найяскравіший спогад — це березень цього року, коли він був у лікарні й продовжував заряджати харизмою. Він говорив, що головне в житті — рух, їжа і вода. Він рухався до останнього. І я дуже сподіваюсь, що це залишиться в його онуках і правнуках — не тільки його кров, а і його справа — хореографія”, - сказала Ірина.

Тим часом попрощатися з Григорієм Чапкісом приїхали найрідніші, а це ціла династія талановитих хореографів - син Грег зі США, який має найбільшу в світі школу хіпхопу; донька Ліля з Італії - балерина, яка теж має свою школу; онуки - хореограф Віта і акторка й модель Аня.

Поховали славетного Маестро на Байковому кладовищі, там де похований і його вчитель — геній українського танцю Павло Вірський.

Як повідомляв Укрінформ, 13 червня на 92-му році пішов із життя танцівник, хореограф, народний артист України Григорій Чапкіс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-