Археологічний сезон у заповіднику «Трипільська культура» стартував зі знахідок

Археологічний сезон у заповіднику «Трипільська культура» стартував зі знахідок

Фото
Укрінформ
У Державному історико-культурному заповіднику "Трипільська культура", що на Черкащині, розпочався ювілейний - 40-й археологічний сезон.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Фейсбук установи.

Новий археологічний сезон у заповіднику «Трипільська культура» / Фото: Mykola Kulyk

"У 1981 році розпочалися масштабні дослідження гігантських трипільських поселень... У той час мегапоселення мідно-кам'яної доби науковий світ сприймав як справжню сенсацію. Трипільська археологічна експедиція Інституту археології АН УРСР тоді складалася з чотирьох автономних загонів. До 1994 року "дожив" лише Тальянківський (керівник к.і.н. В. Круц), який і став у свій час фундаментом для створення заповідника "Трипільська культура", - йдеться у повідомленні.

У перший день цьогорічних розкопок, 8 червня, знайдені місця двох жител.

Як зазначили в заповіднику, зараз експедицію Інституту археології НАНУ очолює к.і.н. Олексій Корвін-Піотровський, керівники розкопок сезону 2021 - к.і.н. Дмитро Черновол та к.і.н. Едуард Овчинников.

Археологічну практику тут цьогоріч пройдуть близько 80 студентів Уманського та Черкаського педагогічних вишів.

Читайте також: У Чернігові показали тризуб XI сторіччя та ще майже 200 нових археологічних знахідок

Наголошується також, що цього року виповнюється 20 років фінансування археологічних досліджень на найбільшому трипільському гіганті "Тальянки" коштом американського благодійного фонду "Search Foundation", віце-президентом якого є меценат Бертран Кост.

Читайте також: Археологи передали Білгород-Дністровському музею знайдені в середньовічній фортеці артефакти

Державний історико-культурний заповідник "Трипільська культура" розташований в Тальнівському, Уманському та Звенигородському районах Черкаської області. Найбільший у Східній Європі заповідник, присвячений одній археологічній культурі. У підпорядкуванні заповідника 11 трипільських поселень, серед яких найбільші за площами поселення епохи: "Тальянки" — 450 га, "Чичиркозівка" — 300 га, "Майданецьке" — 270 га, "Доброводи" — 250 га. У селі Легедзине при заповіднику діє музей Трипільської культури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-