У Чернігові показали тризуб XI сторіччя та ще майже 200 нових археологічних знахідок

У Чернігові показали тризуб XI сторіччя та ще майже 200 нових археологічних знахідок

Фото
Укрінформ
На виставці, яка 14 травня відкрилась у Чернігівському історичному музеї імені Тарновського, представлено близько 200 цікавих, подекуди унікальних знахідок минулого польового сезону.

Про виставку "Нові археологічні дослідження Чернігівщини" кореспонденту Укрінформу розповіла завідувачка науково-експозиційного відділу музею Вікторія Мудрицька.

"На виставці представлено майже 200 предметів із восьми експедицій археологічного сезону 2020 року. Вони працювали в Чернігові, Седневі, Виповзові, Любечі, Малому Листвені, Батурині та на території Мезинського національного природного парку", - розповіла Мудрицька.

За її словами, найпотужніше в експозиції представлений стародавній Чернігів. Його презентують предмети християнського культу, книжкова застібка, прикраси, висла печатка, писало, що були знайдені під час розкопок міської забудови Х - першої половини XIII ст., велика кількість люльок XVII-XVIII ст.

У Чернігові показали нові археологічні знахідки / Фото: Наталія Потапчук, Укрінформ

Маленькою, але унікальною річчю є геральдична підвіска XI ст. з тризубом. Кому вона належала - поки що невідомо й зараз фахівці намагаються це встановити. Роздивитися підвіску у вітрині можна через збільшувальне скло. А її фото прикрашає виставкову вивіску. Знайшли підвіску дослідники Лівобережної археологічної експедиції Інституту археології НАНУ у некрополі давнього Чернігова (проспект Перемоги, 64).

Читайте також: На Тернопільщині у кам’яній гробниці знайшли артефакти віком до п'яти тисяч років

Мудрицька додала, що робота кожної експедиції торік увінчалася певним успіхом. Так, у Батурині археологи знайшли, зокрема, уламки кахлів із гербами гетьмана Івана Мазепи та його соратника Пилипа Орлика. У Малому Листвені - давньоруські замки та ключі. На території Мезинського парку - прикраси, зброю, знаряддя праці VI-IV ст. до н.е та Х ст. і навіть скіфські стріли й фрагмент фібули (металевої застібки-прикраси) VI ст.

Виставка "Нові археологічні дослідження Чернігівщини" організовується вже 17-й рік поспіль. Нині її відкриття приурочене до міжнародного Дня музеїв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-