«Французька весна» цьогоріч розпочнеться з концерту у Харкові

«Французька весна» цьогоріч розпочнеться з концерту у Харкові

Укрінформ
Фестиваль «Французька весна в Україні» відкривається сьогодні, 25 березня, о 19.00 у Харківській філармонії концертом всесвітньо відомого французького віолончеліста Готьє Капюсона, який зіграє на інструменті, створеному на початку 18-го століття.

Про цю та інші події фестивалю повідомив на пресконференції Надзвичайний та Повноважний Посол Французької Республіки в Україні Етьен де Понсен, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Через пандемію санітарно-епідеміологічна ситуація у світі досить напружена, у Європі концертні зали закрито з листопада, але нам як організаторам фестивалю треба адаптуватися, тим більше, що минулого року фестиваль було скасовано через карантин. Тому рішення про проведення фестивалю цього року з відкриттям у Харкові було майже політичним, адже приїхати було складно. Але ми повні оптимізму та відповідальності за дотримання правил карантину. І перший же захід - вечірній концерт у Харківській філармонії видатного французького віолончеліста Готьє Капюсона, який зіграє на інструменті на ім’я «Амбасадор», створеному у 1701 році італійським майстром Маттео Гоффріллером, переконає прихильників культури у тому, що весна йде та перемагає», - зазначив посол.

Читайте також: У Харкові після візиту правоохоронців скасували концерт «Жадана і Собак»

За його словами, маестро Капюсон зіграє твори Гайдна та Бетховена у супроводі камерного оркестру New Era Orchestra (Україна). На думку дипломата, це є свідоцтвом взаємозбагачення французької та української культури та сприяє культурному обміну.

Як відповів на запитання кореспондента Укрінформу сам маестро Готьє Капюсон, він вперше побачив віолончель на ім'я «Амбасадор» у 20 років, і з того часу вони об'їхали разом пів світу.

Програма фестивалю розрахована на місяць і включає 50 заходів у режимі оффлайн та онлайн. На глядачів чекають допрем’єрні покази французьких фільмів, нічний марафон короткометражного кіно «Довга ніч короткого метра», Французький гастрономічний фестиваль, цикл вистав французького театру, у тому числі, показ п'єси «Калігула» Альбера Камю на сцені Харківського академічного театру імені Шевченка, концерти музичних колективів, художні виставки, у тому числі, виставка світлин про архітектурну спадщину часів СРСР відомого майстра фото Фредеріка Шобена, французька вистава просто неба «Жокеї світла» у парку імені Горького тощо.

Читайте також: У Чернігові відновили фестиваль «Сіверські музичні вечори»

Як повідомляв Укрінформ, «Французька весна в Україні» - щорічний фестиваль французької культури, який вперше пройшов у Києві у 2004 році. Кожного року фестиваль пропонує різноманітну програму в сфері образотворчого мистецтва, кіно, літератури та інших галузей культури, та відбувається у Києві, Харкові, Дніпрі, Львові та Одесі. Цьогорічна тема фестивалю «Просто Неба».

Фото: Харківська філармонія

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-