Курці електронних сигарет залежніші від нікотину - онколог

Курці електронних сигарет залежніші від нікотину - онколог

Укрінформ
Українці, які перейшли зі звичайних сигарет на електронні, починають курити значно частіше та стають більш залежними від нікотину. У результаті наражають себе на небезпеку, адже збільшується ризик виникнення раку легень.

Про це заявив нейрохірург-онколог Антон Шкіряк під час пресконференції про податкові преференції на тютюнові вироби для електричного нагрівання, передає Укрінформ.

«Пацієнти, що перейшли зі звичайних сигарет на так звані «електронні», почали курити значно частіше та стали ще більш залежними від нікотину. Ті, хто відмовилися від тютюну, на 80-90% збільшують свої шанси прожити довше, у порівнянні з тими, хто все ще продовжує курити», – каже Шкіряк.

На сьогодні, як запевняє медик, безпечного куріння не існує. Електронні цигарки та куріння тютюнових виробів електричного нагрівання (ТВЕН) не рятують від негативного впливу нікотину. «Онкологія помолодшала. Якщо у попередні 10 років ми говорили про рак у людей віком 50 і більше, то сьогодні ми говоримо про рак у людей віком 35+. А це категорія працездатних та активних людей», - стверджує нейрохірург-онколог.

Водночас за його словами, українська медицина не може забезпечити усім необхідним людей, що потрапили до лікарні з онкологічними захворюваннями, спричиненими курінням, адже це лікування є дороговартісним. «Наприклад, пролікувати пацієнта з онкологією вартує приблизно, як дві фури електронних сигарет», - підсумував Шкіряк.

Читайте також: В Україні за рік подорожчали пиво, горілка та сигарети

За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, у 2020-му році в порівнянні з 2019-тим куріння ТВЕН серед молоді 18-30 років зросло у 4 рази. Вперше за 10 років в Україні відновилася динаміка зростання поширеності куріння серед молодих жінок та чоловіків. Внаслідок вживання тютюнових виробів в Україні щороку помирає 85 тисяч українців — це 233 людини щодня.

Читайте також: На Банковій вимагали захистити молодь від маніпуляцій тютюнової індустрії

Як повідомлялось, на поточному сесійному тижні Верховна Рада має розглянути законопроєкт №4278, до якого 25 лютого 2021 року Комітет з питань фінансів податкової та митної політики вніс поправку №55 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях)», яка знижує на 30% акциз на сигарети для IQOS і glo з 1 квітня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-