Виставка 91-річної народної художниці Олени Рибальченко відкрилась у Херсоні

Виставка 91-річної народної художниці Олени Рибальченко відкрилась у Херсоні

Фото
Укрінформ
У Херсонській бібліотеці ім. Лесі Українки відкрилася виставка з нагоди 91-річчя представниці «наївного мистецтва» художниці Олени Рибальченко.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Малювати почала, коли вийшла на пенсію, а до того не було можливості – працювала. Вийшла на пенсію, сидіти ж не будеш так просто, згадала своє дитинство, я малювала гарно, але все перебила війна. Малюю чим завгодно, більше олією. Можу зробити картину з рибних кісток, з крупи, флористику робила. Я тримаюся на малюванні, на віршах – випустила у цьому році книжечку. Поки зможу – буду малювати. Сісти й сидіти – це неможливо, себе втратиш зовсім як людину», - розповідає журналістам Рибальченко.

Виставка з нагоди 91-річчя представниці «наївного мистецтва» художниці Олени Рибальченко/ Фото: Ірина Староселець

Вона називає себе художником-злидарем, бо малює на дошках, які знаходить надворі, їй також приносять старі стенди, а одна з картин намальована на дитячому манежику.

Читайте також: Ройтбурд: Творчість Поліни Райко – перлина, яку треба берегти

Народилася художниця, яку експерти називають «херсонською Піросмані», у Павлограді, працювала у Харкові кранівницею, а вже пенсіонеркою, у 1984 році, перебралася у Херсон.

Творчий доробок художниці – понад 500 картин. Її роботи зберігаються у музеях в Києві, Павлограді, Херсоні.

На церемонії відкриття виставки Олена Рибальченко не лише отримувала подарунки, а й сама подарувала бібліотеці одну зі своїх картин, на якій зображена Матір Божа та Ісус – підліток.

Читайте також: У Лондоні триває виставка творчості Примаченко, Яблонської та Крука: частину робіт показують уперше

Як зазначила голова центру культурного розвитку «Тотем» Олена Афанасьєва, за кожною картиною народної художниці стоїть своя історія.

"Важлива ця особлива відвертість... Вона хоче розповісти про красу світу - з трагедіями, з міфами, з легендами - і вона не може це тримати у собі", - зауважила Афанасьєва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-