В Музейному кварталі Відня пройшла “Українська ніч

В Музейному кварталі Відня пройшла “Українська ніч": ONUKA і мозаїчний 3D-маппінг

Фото, відео
Укрінформ
У Відні з успіхом пройшов масштабний фестиваль електронної музики і візуального мистецтва просто неба "Українська ніч".

У заході в Музейному кварталі в центральній частині столиці Австрії взяли участь понад 2 тисячі відвідувачів, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Це - ключовий і наймасштабніший проєкт Двостороннього року культури Україна-Австрія. Усі складові програми цього міні-фестивалю – спроба переосмислити українську культурну традицію від етніки до модернізму, представити її австрійській публіці в актуальному, привабливому ключі, використовуючи сучасні підходи та технології”, - заявив генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко.

Подія була організована Українським інститутом у рамках програми Двостороннього року культури Україна-Австрія 2019. Вхід на був вільний, тож участь в ньому окрім відвідувачів, які цілеспрямовано йшли на “Українську ніч”, взяли також і просто перехожі, які в цей час прогулювалися біля найбільшого музейного комплексу столиці Австрії.

Читайте також: У Чикаго відкривається виставка сучасного українського художника Леся Панчишина

Інтерактивна програма фестивалю включала відеоролики "Україна з неба" від проєкту Ukraïner і тури віртуальної реальності від MOON STUDIO по Києву, Львову та Харкову на один вечір перенесли Україну в центр австрійської столиці.

Музичну програму відкрив електроакустичний гурт із Дніпра, який у своїй творчості поєднує традиційні інструменти з сучасною електронікою. Колектив виконав музичний перформанс, в якому експресивне звучання традиційних інструментів перепліталося з сучасною електронікою.

Потім на сцену вийшла Катерина Заволока – українська композиторка і музикантка, яка живе у Берліні. В музичних творах ZAVOLOKA містилася спроба представлення старовинної української культури засобами сучасного цифрового мистецтва.

Читайте також: У Брюсселі вручили літературну премію ЄС - серед лауреатів уперше є українка

Хедлайнером музичної програми “Української ночі” стала ONUKA, відома вже не лише в Україні, а й в багатьох країнах Європи. Вокалістка Ната Жижченко привіталася з присутніми фразою "Слава Україні!”, після чого гурт запалив площу посеред Музейного кварталу своїм драйвом, потужною енергією та світловим шоу.

Кульмінацією вечору став спеціально створений для цієї події 3D-маппінг “Discover Ukraine: Bit by Bit” – світлова анімована проєкція за мотивами українських мозаїк 1960-70-х років на будівлю Музею Леопольда, під музичний супровід Ptakh Jung. Витвір було створено спеціально для "Української ночі” та локації (Музей Леопольда) на основі документального проєкту й архіву українських монументальних мозаїк фотографа Євгена Нікіфорова. Авторка і продюсерка перформансу – Таіс Пода, разом з командою медіа-художників THETA.

"Українська ніч" у Музейному кварталі Відня / Фото: Василь Короткий, Укрінформ

"Будучи безумовно українською, візуальна естетика цих робіт є близькою й австрійському глядачеві, адже в публічному просторі Відня є чимало схожих за стилем мозаїк”, – переконаний гендиректор Українського інституту.

Нагадаємо: рік культури Україна-Австрія 2019 – це двостороння ініціатива керівництва двох держав, проголошена з метою інтенсифікації культурного діалогу для розбудови довіри і взаєморозуміння. Основними організаторами року є: Австрійський культурний форум в Києві, Австрійське бюро кооперації у Львові, Український інститут та Посольство України в Австрії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-