Вчені нарахували 1,85 мільярда гігатонн вуглецю на Землі

Вчені нарахували 1,85 мільярда гігатонн вуглецю на Землі

Укрінформ
На Землі міститься 1,85 мільярда гігатонн вуглецю.

Про це свідчать результати дослідження Deep Carbon Observatory (DCO), повідомляє BBC .

«На Землі міститься 1,85 мільярда гігатонн вуглецю, причому більше 99% з них знаходиться у нас під ногами», - йдеться у повідомленні.

Вчені проекту витратили 10 років на оцінку «резервуарів і потоків» хімічного елементу й з'ясували, де міститься вуглець, в якій формі і як він рухається через систему Землі.

Виявилося, що тільки дві десятих від 1% загального вмісту вуглецю Землі - близько 43 500 мільярдів тонн - знаходиться над поверхнею планети, в океанах, на суші й в атмосфері. Решта приховано у надрах планети.

Читайте також: Розвитку життя на Венері міг завадити парниковий ефект

«Ця робота дійсно стала результатом усвідомлення того, що значна частина вуглецю, який нас турбує у зв'язку зі зміною клімату, являє собою лише крихітну частку вуглецю нашої планети. Понад 90% його насправді знаходиться всередині Землі - в корі, в мантії та ядрі », - сказала професор Мері Едмондс з Кембриджського університету.

Згідно з прогнозами вчених, незабаром на планеті неминуче станеться екологічна катастрофа. Та кількість вуглекислого газу, який ми виділяємо, дуже близько до величини попередніх катастроф, пов'язаних з виділенням вуглецю. «Багато з них закінчилися масовим вимиранням, тому є вагомі причини на те, щоб вести дискусію про ймовірність опинитися в шостому масовому вимиранні», - зазначила доктор Селіна Суарес з Університету Арканзасу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-